Hoćemo li jednog dana moći sjesti u automobil i biti potpuno sigurni da tijekom vožnje nećemo doživjeti neku nesreću – da nam netko neće oduzeti prednost, pretjecati iz suprotnog smjera i sudariti se s nama ili da nećemo nekoga udariti na parkiralištu?

U Volkswagenu vjeruju da je tako nešto moguće, no ne treba se nadati da će to biti tako skoro jer, kako je nedavno rekao glavni čovjek njihove strategije upravljanja brendom Michael Jost, to bi moglo biti tek za 30-ak godina.

Želimo da do 2050. više ne bude prometnih nesreća, rekao je Jost, a taj ambiciozan cilj žele ostvariti uz pomoć softvera, odnosno operativnog sustava za vozila koje će lansirati zajedno s novim električnim vozilom ID:3.

Zahvaljujući softveru, ali i procesorima i senzorima koje će omogućiti vozilima da na vrijeme prepoznaju i izbjegavaju opasne situacije, kao i da uče kako se ponašati na cestama, u budućnosti bi automobili zaista mogli postati (gotovo) potpuno sigurni.

Operativni sustav VW-ovih vozila konstantno će se nadograđivati s novim i sigurnijim opcijama i naprednijim algoritmima, zbog čega bi vlasnici automobila trebali profitirati "svaki tjedan i svaki dan", javlja Zimo.co.

Zanimljivo, Jost kaže i da Volkswagen polako prestaje biti kompanija koja proizvodi uređaje i automobile i postaju – softverska kompanija, što je prilično zanimljiva izjava za jednog proizvođača automobila.

Nedavno su internetom kružile informacije kako VW ima problema s razvojem softvera za novu generaciju električnih automobila, a prema Jostu, softver zaista još nije u potpunosti dovršen te se i dalje mijenja i usavršava. ID:3 na europskom tržištu bi se trebao pojaviti tijekom ljeta tako da je pred inženjerima VW-a zahtjevan posao da do tada dovrše razvoj softvera, a nije poznato koliko im je koronavirus trenutačno otegotna okolnost.