Naša politika je politika pružanja ruke i politika budućnosti. Tko želi ostati zaglavljen u prošlosti mi mu želimo sve najbolje, ali ne mora nas uvoditi u istu priču, niti u takvoj priči želimo ostati, rekao je Vučić novinarima poslije zajedničke tiskovne konferencije s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. veljače, nakon što je njegov posjet planiran za studeni prošle godine odgođen. Pojedini hrvatski dužnosnici poručili su da se Vučić prije dolaska u Hrvatsku treba ispričati za velikosrpsku agresiju i svoje ocjene o ratnim sukobima u Hrvatskoj s početka 90-ih na teritoriju Gline, a iz Beograda odgovoreno je da Vučić ne treba putovati u Zagreb jer njegova mirovna politika nema sugovornike u Hrvatskoj.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je za Hrvatski radio u petak rekla da s Vučićem želi razgovarati iskreno i otvoreno kako bi otvorena pitanja dvije zemlje što prije riješile. Vjerujem i vidim prema reakcijama da je ogromna većina i hrvatskog i srpskog naroda umorna od prijepora iz prošlosti i želi da se krene u bolju konstruktivniju budućnost, rekla je hrvatska predsjednica. Prihvaćajući u srijedu poziv Pantovčaka, Vučić je rekao da u Zagreb odlazi “u najboljoj vjeri” da Srbija i Hrvatska zajedno učine nešto dobro za našu djecu i našu budućnost.

Vučić je ranije u petak u Beču poručio da je vrijeme ratova prošlost te naglasio kako se nada da će njegov posjet Hrvatskoj biti uspješan i smanjiti tenzije između dviju država, izvijestili su beogradski mediji, prenosi Večernji List. Grabar-Kitarović je u u petak rekla da se Vučićev posjet pripremao mjesecima, “pa i dulje od toga” i objasnila Kad smo ga odgodili prošle godine htjeli smo da se steknu uvjeti da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srbijanskim predsjednikom o svim otvorenim pitanjima između dviju država.