Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu kako Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je Bosna i Hercegovina za Srbiju međunarodno priznata država.

Srbija neće mijenjati stajalište

"A to što se BiH otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo ulaziti", rekao je Vučić koji boravi u New Yorku gdje će Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak razmatrati prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici.

Vučić je dodao da Srbija neće mijenjati svoje stajalište po pitanju poštovanja normi međunarodnog javnog prava, jer je to, prema njegovim riječima, jedino svijetlo oružje koje trenutačno imaju u rukama.

"Mi nismo genocidan narod i to je jedino što hoće izvući kao zaključak, a onda će dva dana nakon toga razni naši tobožnji prijatelji koji će glasati 'za' nešto pitati i hvaliti Srbiju i reći mi dolazimo surađivati. Sve te dječje igre će pokušati, ali srpski narod nikada neće zaboraviti kako su se ponašali i kako se ponašaju u ovom trenutku", rekao je srbijanski predsjednik u razgovoru za Radioteleviziju Srbije.

''Pamtimo''

Uoči sutrašnje sjednice Opće skupštine UN-a na kojoj bi se trebalo glasati o predloženoj rezoluciji o Srebrenici objavljen je video spot s porukom da Srbi nisu genocidan narod na kojem je srbijanska zastava te grbovi Srbije i Republike Srpske.

"Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosne Srbija i Srpska", objavili su na Instagramu, odnosno društvenoj mreži X predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izaslanstvo Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem boravi u New Yorku gdje će u četvrtak prisustvovati zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem će se raspravljati o rezoluciji o genocidu Srebrenici a čija je najava u Srbiji i Republici Srpskoj izazvala ogorčenje jer njihovi čelnici tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Borba

Vučić je uoči sjednice istaknuo da će se boriti bez obzira na sve poteškoće i razočarenja s kojima će se suočiti uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a a tijekom dana imao je brojne sastanke sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih naroda tijekom kojih je upozoravao o štetnim posljedicama donošenja ove rezolucije na odnose u regiji.

Uoči puta u New York Vučić je zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija a molitvi u Hramu Svetog Save nazočio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U rezoluciji kojom bi se ako bude prihvaćena 11. srpnja ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.