Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u srijedu prosvjede održane tijekom noći u Beogradu "najbrutalnijim političkim nasiljem", ocijenivši da je skup bio "dobro organiziran" te da je u prosvjede umiješan i "inozemni faktor".

Srbija je u proteklih osam godina, za razliku od nekih ranijih vremena, poštivala slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu izražavanja drugačijeg mišljenja i nikada ni na koji način nije ugrozila to pravo svojim građanima, rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju medijima.

On je ustvrdio kako su prosvjedi u Beogradu "navodno pravdani pričom o koronavirusu", ali da je javnost svjedočila "agresivnom političkom prosvjedu" te da se policija ponašala dostojanstveno i odgovorila tek kada su osobe desničarske orijentacije upale u Skupštinu Srbije.

U sukobima demonstranata i policije tijekom noćašnjih prosvjeda u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene. Na ulicama je jutros bilo mirno, ali su bili vidljivi tragovi sukoba.

Prosvjedi u središtu Beograda počeli su mirno, potaknuti najavom predsjednika Srbije o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Tada je uslijedila i prva intervencija policije koja je prosvjednike potisnula na ulicu, prenosi Hina.

Srbija: Odluka o policijskom satu u iduća dva dana

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da će konačnu odluku o uvođenju policijskog sata tijekom vikenda donijeti Krizni stožer u iduća dva dana. On nije precizirao hoće li ta mjera biti uvedena na teritoriju cijele Srbije ističući da nije namjera "kažnjavati" one koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Ministar Lončar je kazao da epidemiolozi sagledavaju stanje na terenu i podatke o broju zaraženih i testiranih, o tome gdje se i kojom brzinom širi koronavirus, kakva je klinička slika pacijenata i koliko se zadržavaju u bolnici, kao i kakvi su kapaciteti bolnica i gdje se koje mjere mogu primijeniti.

"Gledat ćemo da ne kaznimo nikoga tko se pridržavao mjera, to nije fer ni korektno. Moramo napraviti razliku. Recimo, u Sremskoj Mitrovici imamo malo oboljelih, zašto bi se to odnosilo na one koji se pridržavaju mjera i gdje svi nose maske", rekao je Lončar novinarima nakon sastanka s ravnateljima covid-bolnica, javila je Radiotelevizija Srbije.

Upitan kada će se znati odluka o policijskom satu, Lončar je kazao da Krizni stožer ima još dva dana da donese najbolje moguće mjere koje će, kako je naveo, dati rezultate i doprinijeti smanjenju broja zaraženih i hospitaliziranih.

Podsjetio je kako su nekada imali takve mjere i da su one dale rezultate, da je bilo mnogo manje zaraženih i da je situacija bila pod kontrolom.

"Dali smo šansu svima, ljudi su smatrali da su dovoljno odgovorni, da im ne trebaju mjere, šansa se nije iskoristila. Moramo poduzeti mjere, hoće li se nekome svidjeti ili ne, naš cilj je sačuvati živote", naglasio je Lončar.