Od davnih vremena poznata je ljekovitost kadulje. Nekoć se koristila za liječenje cijelog niza bolesti, a danas se čaj od kadulje najčešće preporučuje za liječenje afti i smirivanje osjetljivih desni, kod grlobolje i promuklosti. Mnogo je razloga da posadite ovu mirisnu biljku, a među njima i taj što je odličan začin za brojna jela. Kadulju je najbolje saditi u travnju i svibnju, kada prođe opasnost od mraza i tlo postane dovoljno toplo.

Ova biljka voli sunčana područja pa odaberite mjesto na kojem će imati najmanje 6-8 sati sunca dnevno. Kadulja je otporna i dobro podnosi sušne uvjete. Umjereno je zalijevajte i pazite da tlo bude dobro drenirano kako bi se spriječilo truljenje korijena.

Kadulja ne zahtijeva puno njege. Redovito je zalijevajte tijekom sušnih razdoblja i uklanjajte uvenule cvjetove kako bi potaknuli novi rast. Također, možete je prihranjivati jednom ili dvaput godišnje organskim gnojivom. Dobro reagira na redovito orezivanje. Njime potičete bujniji rast biljke i potičete cvjetanje. Najbolje je orezivati nakon cvatnje ili tijekom proljeća kada se biljka počne buditi iz zimskog sna. Orezujte je tako da odrežete suhe i oštećene dijelove te oblikujete biljku prema željenom obliku.

Kadulja može biti osjetljiva na neke štetočine poput lisnih uši ili puževa. Redovito je pregledavajte kako biste primijetili znakove štetočina i poduzmite odgovarajuće mjere zaštite ako je potrebno. Postavljanje zamki za puževe ili prskanje insekticidima mogu pomoći u zaštiti, piše Dom i dizajn.