Bez obzira na sve probleme s kojima se trenutačno suočava Real iz Madrida, ovaj klub oduvijek slovi za najglamurozniji na svijetu - klub za kojeg se otimaju sponzori.

Već desetljećima najveći proizvođači sportske opreme bore se za najbolje sportaše i klubove iz različitih sportova, a njemački Adidas 'opskrbljuje' Real. Obostrana korist koja bi uskoro trebala dobiti nastavak suradnje, jer će biti potpisan rekordan ugovor.

Naime, sve je dogovoreno između Reala i Adidasa, a 'kraljevski klub' u deset godina (od 2020. do 2030.) će na račun dobiti nevjerojatnih 1,1 milijarde eura ili 110 milijuna eura po sezoni. No to nije sve, od dodataka prema prodanim dresovima i ostalim bonusima prihodi mogu dosegnuti i 150 milijuna godišnje, jer kraljevskom klubu će pripasti i 25 posto od svakog prodanog dresa, kopački ili suvenira...

Isto tako za osvajanje naslova španjolskog prvaka sponzorski je bonus klubu 2,5 milijuna eura, a u novom će ugovoru biti 3,5 milijuna, dok je bonus za osvajanje Lige prvaka narastao s pet na sedam milijuna eura.

Inače, temeljem trenutačno važećeg ugovora, Real od 2012. godine od Adidasa prima ček od 52 milijuna eura godišnje (42 plus deset bonusa), a spomenimo kako od prošle sezone 21 klub u NBA ligi od Adidasa ima zajedno milijardu eura za osam godina. I to pokazuje koliko je Real velik i poželjan sponzorima, jer će on sam dobiti sličan iznos koliko 21 klub u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Dodajmo da su ostali najvrjedniji ugovori s proizvođačima opreme onaj Manchester Uniteda (85 milijuna eura, Adidas) i Barcelone (105 milijuna eura, Nike).

Od Adidasa do Adidasa

Nije uvijek kroz povijest Adidas bio Realov opskrbljivač opremom i nisu njihove majice vrijedile koliko danas.

Kraljevski klub je 1981. godine počeo nositi Adidaosovu opremu i koristili su njihove artikle sve dok 1986. godine tadašnji predsjednik Ramon Mendoza nije odlučio prelazak kod konkurenta Hummela.

"Adidasova oprema nije ništa drukčija od Hummelove koji nam daje više nova. A mi živimo od novca, ne od iluzija", objasnio je tada predsjednik Reala svoj potez.

Osam godina kasnije za proizvođača opreme biran je Kelme, koji je svoje sjedište imao u španjolskome Alicanteu.

Real i Kelme potpisali su tada rekordni ugovor koji je Madriđanima jamčio milijardu pezeta u pet godina. Tih 200 milijuna pezeta godišnje imalo je današnji ekvivalent od 1,2 milijuna eura - dakle, gotovo stotinu putanja manje od iznosa koji im jamči najnoviji ugovor (od 2020. do 2030. godine)!

Međutim, kao što je otkazivao ugovor Hummelu zbog Kelmea, tako je Real 1997. i otkazao Kelmeu zbog ponovnog povratka u okrilje Adidasa.

S Adidasom su od 1998. godine imali desetogodišnji ugovor vrijedan 21 milijardu pezeta (126 milijuna eura), odnosno 2,1 milijardi pezeta godišnje (12,6 milijuna eura po sezoni). Taj je ugovor vrijedio gotovo deset puta manje od najnovijega.

Gledajući taj fascinantni trend porasta vrijednosti sponzorskih ugovora, spontano se postavlja pitanje: Gdje je tome kraj i kolike su brojke moguće u budućnosti?