Kad isperete rižu prije kuhanja, bacite li mutnu vodu? Ako je tako, jednostavno i pristupačno tekuće gnojivo za biljke bacate u odvod. Naime, rižina voda sadrži hranjive tvari koje mogu pomoći biljkama da rastu veće i raskošnije. Bogata je škrobom koji koriste za pohranu energije za budući rast i reprodukciju, a sadrži i tri nužna hranjiva koja su potrebna svim biljkama - dušik, fosfor i kalij.

Škrob u rižinoj vodi također potiče korisne bakterije kao što su laktobacili i gljivice mikorize u tlu. I sve je ekološki prihvatljivo.

Rižinu vodu lako je napraviti, a potrebni su vam samo riža, voda i uobičajeni kuhinjski predmeti poput zdjele, lonca i cjedila s finom mrežicom. Možete koristiti bilo koju vrstu riže, poput riže kratkog zrna, dugog zrna, jasmin ili basmati - samo pazite da bude obična, bez dodanih začina. Postupak je sljedeći: napunite lonac s rižom i vodom, idealno u omjeru tri prema jedan. Namočite 20 do 30 minuta ili rukom promiješajte zrna kako biste ubrzali proces ekstrakcije škroba i hranjivih tvari. Pomoću cjedila s finom mrežicom procijedite rižinu vodu u čistu posudu pa stavite u bocu s raspršivačem. Dobro protresite prije nanošenja na biljke.

Kao i sa svim gnojivima za biljke, dodavanje previše rižine vode može biti štetno. Ako se pogrešno koristi i pretjerano nanosi, može dovesti do pojave štetnih bakterija ili plijesni te stvrdnjavanja tla. Kako biste to spriječili, najbolje je koristiti ne više od jednom mjesečno. Rižina voda može se primijeniti na gotovo sve biljke, ali neke imaju više koristi od drugih. Kada je riječ o sobnim biljkama, odlično djeluje na mnoge vrste sukulenata, biljku pauka, orhideje i paprati. U vrtu je dobra za papriku, rajčice, kupus i patlidžan. Za biljke koje se uzgajaju u zemlji, rižina voda je siguran i koristan dodatak. Međutim, ako uzgajate biljke u hidroponskom sustavu, nemojte dodavati rižinu vodu jer škrob koji ona sadrži može uzrokovati prekomjerni rast bakterija i gljivica.