Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upriličena je dvodnevna kirurška radionica iz oblasti opstetricije i ginekologije na kojoj sudjeluju liječnici ginekolozi iz Izraela, Njemačke i Hrvatske, koji su članovi Nove europske kirurške akademije (NESA) te šefovi klinika za ginekologiju u navedenim državama. Radionicu je organiziralo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije uz potporu Veleposlanstva Izraela za BiH, Udruge za perinatalnu medicinu u BiH, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Liječničke komore HNŽ-a.

Veliki značaj

U petak, prvog dana radionice, upriličene su operacije uživo, dok je drugi dan rezerviran za predavanja eminentnih stručnjaka. Sudionici radionice tako su imali priliku poboljšati tehnike i operacijske vještine prateći u prijenosu uživo operacijske zahvate koje izvode predavači, odnosno liječnici ginekolozi. Na otvaranju radionice istaknuto je kako će biti prikazano nekoliko metoda operacija endoskopije, histerektomije i carskog reza, koje se već izvode u više od stotinu zemalja. Tijekom radionice vrhunski liječnici predavači prof. Michael Stark, prof. Sven Backer i prof. Avionam Tzabari predstavit će mostarskim liječnicima spomenute tehnike te ih usporediti s operacijama koje se izvode u Mostaru, donosi portal Večernjeg lista BiH. Prof. Michael Stark izjavio je kako bi kirurgija trebala biti standardizirana jer se mnoge operacije danas rade sukladno lokalnoj tradiciji.

- Moji kolege i ja ćemo pokazati novije metode, operacije bez puno komplikacija i što manje invazivne, kao što su endoskopija, histerektomija i carski rez, a za koje se nadam da će uvesti više zemalja - rekao je prof. Stark. Predsjednica Udruge za perinatalnu medicinu BiH dr. Vajdana Tomić istaknula je kako je današnji događaj uvod i proba za kongres perinatalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati u lipnju iduće godine u Mostaru.

Uputila je na iznimnu važnost metode carskoga reza, istaknuvši kako u medicini nema hitnijeg zahvata jer od postavljanja indikacije do porođaja djeteta minute odlučuju o životu ili smrti majke i djeteta.

- Izraelsko Veleposlanstvo ideju za održavanje radionice proslijedilo je Uredu Vlade za Europske integracije Zapadnohercegovačke županije te je ministar zdravstva ZHŽ-a Tomislav Pejić to prepoznao kao zanimljiv projekt. Potom je Udruga to sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru prihvatila i počela je realizacija. Zahvaljujući ovoj radionici poboljšat će se znanje i kliničke vještine naših liječnika. Svoje znanje prenijet će zaista vrhunska imena ginekološke struke.

Pretpostavljam da je i u Veleposlanstvo ideja stigla iz Nove europske kirurške akademije na čijem je čelu prof. Michael Stark. Jedna od misija Akademije upravo je u nerazvijenim i zemljama u razvoju postići, ovakvim radionicama, standard u struci kao u najrazvijenijim dijelovima svijeta - kazala je za portal Večernjeg lista BiH dr. Tomić. Pomoć domaćim liječnicima Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi Zapadnohercegovačke županije Tomislav Pejić izrazio je uvjerenje kako će inovativne metode, koje će biti predstavljene na radionici, biti od velike pomoći domaćim liječnicima.

Čast mi je što eminentna imena iz kirurgije sudjeluju na ovoj konferenciji te što će svoja znanja i iskustva prenijeti na mlade liječnike SKB-a, ali i sve ostale iz regije - rekao je ministar Pejić.

- Kad god imamo priliku imati vrhunske svjetske stručnjake ovdje, ne treba ni govoriti koliko to znači za bolnicu iz više razloga. Naši liječnici moći će vidjeti jednu od najboljih operacija u ginekologiji, otvorit ćemo vrata njihove bolnice za naše mlade ljude da se usavršavaju. Vjerujte da oni o našoj bolnici govore kao o jednoj dobroj bolnici. Svaki ovakav projekt, koji su ovaj put napravili dr. Vajdana Tomić i njezina ekipa, vrijedi truda - kazao je ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić. Svečanosti otvaranja nazočio je i veleposlanik Izraela za BiH Noah Gal Gendler, koji je prenio potporu svoje zemlje te je izrazio uvjerenje da će sudionici radionice imati priliku napredovati u svom poslu poboljšanjem svojih tehnika i operacijskih vještina.