''Novi kilometri autoceste na vidiku s planiranim kreditom čiji je rok otplate do 2034. godine. Trenutno se radi intenzivno na izgradnji dvije dionice, a na ovu danas ugovorenu dugo se čekal''o, kažu iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine.

O opipljivim rezultatima odnosno otvaranju nove dionice još ni govora.

Zadovoljstvo obostrano, novi kredit za gradnju koridora Vc. Sporazum između BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj. Dionica Nemila - Donja Gračanica, 17 kilometara i 700 metara. Dva posto godišnje kamatna stopa, rok otplate 15 godina + 5 godina grejs period, zajam 66 miliona maraka. U vrijeme kada je javno poznato da su prihodi odtrošarina u cestarina u prošloj godini iznosili 1,1 milijardu KM, javno je i da novac od akciza služi za osiguranje kredita.

"Napravili smo efektivnim kredite koje su bili ugovoreni. Dok nisu bili efektivni nije bilo puštanja, do donošenja Zakona i posljedično do prikupljanja sredstava i njihove distribucije na entitetska poduzeća", kaže Vjekoslav Bevanda.

Ako nije dovoljno jasno, evo pojašnjenja.

"Od svibnja mjeseca, kada je postignut dogovor sa UNO, nemamo nikakvih problema što se tiče dijela koji pripada Autocestama FBiH, uplaćuje se na naš račun u Union Banci i koriste se za vraćanje kredita i osiguranje", otkriva Adnan Terzić.

Nema problema, a ni autoceste

Nema problema, a nema ni kilometara autoceste. A ni dovoljno podataka, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

"Mi nemamo potpuno jasnu informaciju o tome koliko je novaca prikupljeno, gdje je novac otišao ili gdje novi novac, ovih 200 milijuna odlazi. Gdje je otišlo? Na što", pita se Pavlović.

Evo na što odlazi dio sredstava Autocesta Federacije. Ugovor vrijedan više od dva milijuna maraka dodijeljen je jedinom ponuđaču za održavanje hardverskog dijela sustava naplate cestarine na svim dionicama kratke autoceste A1. U sljedeće tri godine tim poslom će se baviti tvrtka BS Telecom Solutions. Prije četiri i pol godine kada je otvoren posljednji kilometar na Koridoru Vc dobit ove firme je iznosila 10 milijuna maraka, javlja N1.

Za deset godina prihodima od trošarina i cestarina prikupljeno je osam milijardi maraka.

U nešto manje od godinu dana vozači u BiH prikupili su čak 620,7 milijuna konvertibilnih maraka za gradnju i rekonstrukciju cesta i autocesta. U odnosu na godinu ranije, taj iznos je za 238 milijuna konvertibilnih maraka veći. Nije riječ o enormnom povećanju potrošnje goriva, nego činjenici da je na snazi novi pravilnik o trošarinama na gorivo. Od 1. veljače 2018. godine vozači, točeći gorivo na benzinskim crpkama u BiH, plaćaju dvije trošarine, piše Večernji list BiH.

Kako objašnjavaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, jedna je trošarina (cestarina) za izgradnju cesta, a druga je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta.

Raspodjela trošarina

“Tijekom prošle godine ukupno je na osnovi tih dviju cestarina prikupljeno 620,7 milijuna KM, što je za 238 milijuna KM više u odnosu na 2017. godinu. Ovako velika razlika je zbog činjenice da je u 2018. godini povećana cestarina za 0,15 KM po litri prerađevina, i to za cestarinu za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta”, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Tako ukupni udio koji se iz cijene litre goriva izdvaja za navedene trošarine iznosi 0,40 konvertibilnih maraka. Raspoređujući navedeni iznos na 365 dana, ispada kako svakoga dana vozači u BiH za gradnju i rekonstrukciju prometnica i autocesta izdvajaju 1,7 milijuna konvertibilnih maraka. Kad je u pitanju raspodjela prihoda od trošarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene cestarine u iznosu od 620,7 milijuna maraka, prvi dio je cestarina za izgradnju cesta i taj dio je iznosio 234,8 milijuna maraka.

“Ova sredstva raspoređena su sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na tromjesečnoj razini usvaja Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (Federacija BiH 64,26%, Republika Srpska 32,19 i Distrikt Brčko 3,55 posto)”, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Drugi dio je cestarina za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta i raspoređena je po posebnim koeficijentima, tako da je Federaciji BiH pripalo 59, Republici Srpskoj 39 i Distriktu Brčko dva posto. Federaciji je raspoređeno 188,5 milijuna KM, Republici Srpskoj 124,6 milijuna KM i Distriktu Brčko 6,4 milijuna maraka. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava.

Osim toga, UNO je tijekom prošle godine prikupio i prihode po osnovi trošarine na naftu i naftne prerađevine u iznosu od 499,8 milijuna maraka, a koju plaćaju naftni uvoznici. Ovi prihodi raspoređeni su korisnicima sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, FBiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. Inače, uvođenje trošarina na naftne prerađevine kreditori smatraju jamstvom da će BiH moći vraćati kredite odobrene za izgradnju cesta.

Kuvajt daje 34 milijuna eura za dio koridora Vc

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je ranije s predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanon Al-Ghanemom ugovor o zajmu, a direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju autoceste na koridoru Vc na dionici Nemila – Donja Gračanica.

Bevanda je izjavio da je napravljen još jedan važan korak u izgradnji autocesta u BiH jer će potpisivanjem kreditnog sporazuma BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj biti omogućeno ulaganje oko 34 milijuna eura za projekt autoceste Nemila - Donja Gračanica.

Što se tiče uvjeta kredita, oni su povoljni i rok otplate je 20 godina, 15 godina plus pet godina grejs perioda, a kamatna stopa je dva posto godišnje. Kuvajtski razvojni fond, kako je naglasio Bevanda, značajan je partner za BiH jer Kuvajt, kao prijateljska zemlja, već dugi niz godina podržava projekte u oblasti infrastrukture i drugih resora.

''Novcem koji će biti osiguran tim kreditnim sporazumom bit će financirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija na koridoru Vc i financijski su je podržali i drugi kreditori. Ne treba ponavljati koliko su infrastrukturni projekti važni za razvoj gospodarstva u BiH i zapošljavanja'', istaknuo je Bevanda.