Za sve profesionalne vozače na cestama Europske unije od 1. siječnja stupila je na snagu direktiva o obveznom posjedovanju liječničke potvrde da ne pate, odnosno da se ne liječe od poremećaja slip apnea koji se manifestira hrkanjem u snu, prenosi Večernji list BiH.

Statistike na osnovi kojih je EU donio ovakvu direktivu pokazuju da su vozači koji pate od ovog poremećaja, koji predstavlja opstrukciju disanja tijekom sna, odgovorni za oko 30% nesreća sa smrtnim ishodom na cestama. Direktiva se odnosi na sve profesionalne vozače autobusa, šlepera, pa čak i na pilote koji će, ako pate od ovog poremećaja, ostati bez licencija, piše Glas Srpske. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS-a, koje okuplja njih 1200, podržava direktivu EU-a i smatra da je odavno trebala biti uvedena ovakva zakonska obveza, prije svega radi sigurnosti. - To je sasvim normalno i moglo se očekivati.

Cestama voze svakakvi ljudi, čak i oni koji nisu za upravljanje volanom. Treba inzistirati na tome da liječničke potvrde dobiju samo vozači koji su zaista i psihički i fizički sposobni baviti se ovim poslom - kazao je Grbić. Ističe da će, prema informacijama kojima raspolaže, kazne za neposjedovanje liječničke potvrde biti nekoliko tisuća eura za tvrtku i do 1000 eura za vozača, prenosi Večernji list BiH. - Vozač koji ne bude imao liječničko uvjerenje bit će isključen iz prometa i ići će u žicu, sve dok ne dobije potvrdu ili po vozilo ne dođe drugi vozač s liječničkim potvrdom - rekao je Grbić.