Zemlje Europske unije trebale bi razmotriti obavezno cijepljenje za borbu protiv koronavirusa i varijante Omicron, rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen je rekla da će cjepivo biti ključno u borbi protiv "vrlo zarazne" nove varijante.

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve Omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca.

Europske zemlje također se suočavaju sa većim porastom slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva Omikron varijante bila "blaga" i da nije imala teže simptome.

Von der Leyen je rekla u srijedu da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obaveznom cijepljenju protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije necijepljena, javlja BBC.

''Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznom cijepljenju unutar Europske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi'', rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru.

Austrija je najavila obavezno cijepljenje protiv Covida od veljače sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve necijepljene starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.