Automobilski div Volkswagen (VW) objavio je da će smanjiti broj radnih mjesta u tvornici električnih automobila u Zwickauu u matičnoj Njemačkoj zbog slabe potražnje.

Bez posla će nakon isteka 12-mjesečnog ugovora ostati 269 radnika, izvijestio je danas VW. Detalji će biti utvrđeni idućih dana u dogovoru s radničkim vijećem.

"Volkswagen je i dalje 100 posto uvjeren da treba nastaviti putem prema električnoj mobilnosti"

Kompanija navodi da gasi radna mjesta zbog aktualne situacije na tržištu. Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih poticaja. Automobili na električni pogon skuplji su od inačica s unutarnjim izgaranjem.

Tvornica u Zwickauu sastavlja isključivo električne automobile za VW i njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10.700 radnika, uključujući njih 2200 na određeno vrijeme, koji bi također mogli ostati bez posla.

"Volkswagen je i dalje 100 posto uvjeren da treba nastaviti putem prema električnoj mobilnosti", naglasio je glasnogovornik dodavši da nisu mijenjali planove. Budućnost tvornice u Zwickauu sigurna je, dodao je najavivši nova ulaganja.

Pogon je prvi u VW-u počeo proizvoditi električna vozila, VW modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportback te Cuprin Born. Proizvodnja automobila s motorima na unutarnje izgaranje prekinuta je 2020. Unatoč slobodnim kapacitetima u tvornici u Zwickauu, kompanija planira proizvoditi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim tvornicama.

"Od kraja 2023. proizvodit ćemo Q4 e-tron i u Bruxellesu i u Zwickauu", rekla je glasnogovornica Audija.