Sudansko Tranzicijsko vojno vijeće (TMC) povlači sve prethodne dogovore s glavnom oporbenom koalicijom, a izbori će se održati unutar 9 mjeseci, objavilo je to tijelo putem televizije nakon što su sudanske snage sigurnosti upale u prosvjednički kamp u glavnom gradu Khartoumu i pritom usmrtile najmanje 35 ljudi.

General pukovnik Abedl Fattah al-Burhan kazao je kako je oporba jednako odgovorna za neuspjeh oko postizanja sporazuma te da će se izbori održati unutar devet mjeseci.

Dotad će državom vladati tranzicijska vlada, a nakon izbora će se vlast predati onome koga izabere narod, dodao je al-Burhan i poručio kako će istražiti nasilne događaje.

Više od 100 ozlijeđenih

Pri upadu sudanskih snaga sigurnosti u prosvjednički kamp poginulo je barem 35 ljudi, a najmanje 116 ih je ozlijeđeno, otkrili su liječnici povezani s oporbom. To je najnasilniji događaj otkad je u lipnju zbačen sudanski predsjednik Omar al-Bashir. Tisuće mladih stražare u kampu ispred ministarstva obrane, gdje je žarišna točka protuvladinih prosvjeda koji su počeli u prosincu.

Jutros se u nekoliko četvrti u Khartoumu i dalje čula pucnjava, otkrili su svjedoci za Reuters.

Prosvjednici su optužili TMC za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju "masakrom". Vojno vijeće poručilo je kako su za cilj imali "neposlušne" skupine u susjednom području.

Dvije strane su zbog toga prekinule komunikaciju, nakon što su već dva tjedna pregovarale oko toga tko će vladati u tranzicijskom razdoblju. Pregovori su stali na mrtvoj točki.

TMC je prosvjednicima ponudio osnivanje vlade, ali ustraju na održavanju svojih ovlasti do kraja tranzicijskog razdoblja. Prosvjednici žele da civili predvode vladu u tranzicijskom razdoblju.