Vojnici u Oružanim snagama BiH piju najskuplje mlijeko u ovoj zemlji, što nije rezultat činjenice da je riječ o kvalitetnom napitku koji se dijeli pripadnicima posebno zahtjevne službe, nego legalnih zloupotreba u sustavu javnih nabava koje to omogućavaju.

U Ministarstvu obrane, međutim, taj trogodišnji ugovor opravdali su tako da je sve provedeno u skladu s procedurama. Nije ni čudo što Europska komisija inzistira na tome kako treba izmijeniti sustav javnih nabava kao jedan od ključnih zakona kako bi BiH dobila kandidacijski status za EU.

Naime, prije dvije godine Ministarstvo obrane BiH potpisalo je ugovor u kojemu su utvrđene krajnje nerealne cijene mlijeka koje se isporučuje pripadnicima OS BiH, javlja Večernji list.

Skuplje nego danas

Te cijene mlijeka bile su ekstremno visoke, čak i da je bila riječ o ugovorima potpisanima ove godine, kada su otišle u nebo zbog globalnih poremećaja. No, čak i oni koji ne idu redovito u trgovinu mogu utvrditi goleme nelogičnosti. Ministarstvo obrane potpisalo je ugovor s mljekarom Meggle iz Bihaća na dvije godine o nabavi 3000 pakiranja mlijeka od pola litre te iste količine mlijeka u pakiranju od jedne litre. U koloni o cijenama koje su navedene slijedi šok.

Naime, za sterilizirano mlijeko s najmanje 2,8 posto mliječne masti u pakiranju od 0,5 litara - mljekara Meggle Bihać obvezala se isporučiti 3000 komada s cijenom jednoga pakiranja bez PDV-a od 2,40 KM, što ukupno iznosi 7200 maraka.

U stavci steriliziranoga mlijeka s najmanje 2,8 posto mliječne masti u pakiranju od 1 litre bez PDV-a stoji cijena 1,70 maraka. Riječ je o ukupnom iznosu u tri godine od 5100 maraka.

Istodobno, da su kuhari ili logističari svakodnevno, kao i svi drugi građani, kupovali ovo mlijeko u, primjerice, Konzumu, platili bi u slučaju pakiranja od pola litre gotovo 2 i pol puta manji iznos, a za pakiranje mlijeka od litre platili bi gotovo 20 feninga manje nego što su dobili na veliko preko javne nabave.

Trenutačna cijena pola litre mlijeka Meggle s 2,8 mliječne masti stoji nešto više od jedne marke, dok, pak, litreno pakiranje istog proizvođača na policama trgovina košta 1,50 maraka s PDV-om.

Prije dvije godine cijene mlijeka bile su niže za nekoliko desetaka feninga. Posebno je nelogično što je skuplje pakiranje od pola litre mlijeka nego ono litreno. Sustav javnih nabava je rak-rana bh. društva. U Ministarstvu radi uhodana skupina ljudi koji su iznimno iskusni u postupku procedura, ali, nažalost, na teret javnog novca.

Poseban je problem i to što tvrtke koje se natječu u javnim nabavama također mešetare, pa međusobno podižu cijene samo kako bi izvukle što više novca. U odgovoru iz Ministarstva obrane objasnili su kako se javne nabave realiziraju u skladu s propisima o prehrani u OS BiH, kojima su definirane specifikacije roba, kao i njihovo sljedovanje.

''Sve nabave MO BiH iskazane su i odobrene planom nabave (godišnji), koji se javno oglašava na mrežnoj stranici MO BiH. Svi postupci nabave u MO i OS BiH provode se u skladu sa Zakonom o javnim nabavama BiH, a vezano za vaš upit i konkretan ugovor, proveden je otvoreni postupak (međunarodni), gdje su se svi zainteresirani mogli prijaviti i sudjelovati'', naveli su iz Ministarstva.

Dodatne analize

Objasnili su kako su nakon evaluacije svih dostavljenih ponuda rezultati bili dostavljeni svim zainteresiranim stranama te im je omogućeno korištenje pravnih lijekova kako je to definirao Zakon o javnim nabavama BiH.

Po istome izvoru, ugovor je zaključen s najpovoljnijim ponuđačem, o čemu je izvijestio i portal Agencije za javne nabave u BiH.

Ističu kako cijena artikala nije jedini element na temelju kojeg se donosi oduka o najboljem ponuđaču.

''Imajući u vidu specifičnosti OS BiH, obveza najpovoljnijeg ponuđača je robu isporučiti na više lokacija na cijelom prostoru BiH te da, uz standarne dokumentacije (deklaracija, faktura, otpremnica), pri isporuci dostavlja i određene dodatne analize (mikrobiološka, fizičko-kemijska, analiza na mikrotoksine i sl.) jer se radi o lako kvarljivoj robi'', naveli su.

Taj odgovor vjerojatno je točan, ali nije pošten prema poreznim obveznicima koji sve to plaćaju.