Ministarstvo obrane BiH razmotrit će mogućnost da starosna granica do koje vojnici mogu ostati u Oružanim snagama BiH i ako ne stignu do čina koji im to garantira bude pomjerena sa 35 godina.

Ministrica obrane Marina Pendeš, njeni zamjenici Boris Jerinić i Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč juče su Sarajevu predstavili izvještaj o radu i postignuća u 2016. godini i najavili niz aktivnosti čiji je cilj sređivanje stanja u vojsci, piše Glas Srpske.

''Ministarstvo će razmotriti mogućnost da starosna granica do koje vojnici mogu ostati u Oružanim snagama bude pomjerena sa 35 godina, čime bi stimulirali ostanak mladih u vrijeme kada napuštaju i Oružane snage i BiH. Trebamo razmotrimo svaki aspekt'', istaknula je Pendeš.

Vojnici sve češće napuštaju profesionalnu službu i prije navršenih 35 godina uglavnom zbog malih plata i loših uvjeta, a samo u prvoj polovici 2016. otišlo ih je 150. Govoreći o toj pojavi, Pendeš je navela da su neki vojnici stalno na straži, a da za to nemaju realnu naknadu, te da mnogi odlaze ne želeći čekaki 35. godinu kada bi bili prinuđeni da odu i time ostali bez posla.

''Cilj izmjena koje su planirane za ovu godinu je da poboljšamo upravo ove segmente. Ministarstvo radi i na povećanju primanja vojnika, za šta bi u 2017. trebalo izdvojiti dodatnih oko devet milijuna KM'', kazala je Pendeš.