Prigodom Svjetskog dana siromaha izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika koje je predvodio ravnatelj Mijo Marić posjetilo je u subotu 12. studenoga franjevce Franjevačke provincije Bosne Srebrene na pastoralnoj i karitativnoj službi u Franjevačkom samostanu sv. Ilije proroka u Zagrebu.

Prilikom obilaska samostanskih, župnih i karitativnih prostora u okviru Pastoralno kulturnog centra za vjernike u tom dijelu grada Zagreba goste su primili gvardijan samostana fra Stipo Karajica i predsjednik karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene „Kruh sv. Ante“ u Hrvatskoj i župnik fra Marinko Baotić. Upoznali su ih s pastoralno-duhovnim stanjem u samostanu i župi, kao i humanitarno-karitativnim projektima i zadaćama, s posebnim naglaskom na siromašne i gladne u okviru triju Pučkih kuhinja „Kruha sv. Ante“ i obnovi šest obiteljskih kuća stradalih u potresu na Banovini u nepunih godinu dana nakon potresa.

U izaslanstvu je bio i Ante Mihaljević, član uprave Hrvatske poštanske banke, čijim zalaganjem treću godinu banka prepoznaje i financijski prati humanitarno-karitativne i kulturne programe „Kruha sv. Ante“. Bila je to prigoda osobno zahvaliti za dosadašnji doprinos i upoznati ih s daljnjim planovima i potrebama, posebno na planu zdravstvene i rehabilitacijske skrbi i pomoći djeci i njihovim roditeljima u okviru dječje poliklinike „Zlatni cekin“ u Slavonskom Brodu, koju su 1994. godine uz pomoć subraće iz Italije osnovali te ju vode franjevci Bosne Srebrene na čelu s ravnateljem fra Ilijom Jerkovićem.

Ravnatelj Marić franjevce je ukratko upoznao sa stanjem Hrvata u drugim državama i svijetu, gdje su se iz političkih ili ekonomskih razloga obiteljski raselili i pronašli svoje nove domove za život i rad, posebno s nastojanjima Hrvatske matice iseljenika preko nadležnih tijela Republike Hrvatske oko pružanja potpore svima njima, napose Hrvatima u susjednoj Bosni i Hercegovini kroz pomoć i financiranje kulturnih, obrazovnih, humanitarno-karitativnih i drugih programa, pa tako i onih koje franjevci Bosne Srebrene provode na terenu.

Na kraju susreta ravnatelj Hrvatske matice iseljenika zahvalio je domaćinima na srdačnom prijemu i ugodnom razgovoru te osobno i u ime suradnika i podupiratelja izrazio zadovoljstvo sa svime što su mogli vidjeti i čuti tijekom susreta. Zaželio im je mnogo snage u ostvarenju duhovne, pastoralne i karitativne misije u Hrvatskoj i šire.