Najpoznatiji protivnik Kremlja Aleksej Navaljni pozvao je na bojkot predsjedničkih izbora pošto mu je u ponedjeljak izborno povjerenstvo uskratilo pravo da se kandidira protiv predsjednika Vladimira Putina koji će se 18. ožujka natjecati za četvrti mandat.
 
Rusko središnje izborno povjerenstvo odlučilo je u ponedjeljak zabraniti Navaljnom da se kandidira jer mu je izrečena presuda za pronevjeru novca, što taj 41-godišnji aktivist i bloger odbacuje nazivajući cijeli proces montiranim.
 
"Ne priznajemo rezultate tih izbora"
 
"Najavljujemo bojkot izbora. Pozivamo cijeli svijet da bojkotira izbore. Ne priznajemo rezultate tih izbora", rekao je Navaljni novinarima nakon zabrane.
 
"Samo Putin i kandidati koje je on osobno izabrao, a za njega nisu nikakva prijetnja, samo oni mogu sudjelovati", rekao je oporbeni vođa.
 
Zabrana kandidature ne iznenađuje jer je povjerenstvo već upozorilo da se Navaljni neće moći natjecati sve do 2028., kada mu istječe pet godina uvjetne zatvorske kazne.
 
"Jasno je da su te afere izmišljene"

"Jasno je da su te afere izmišljene kako bi me spriječili da se natječem", rekao je ranije Navaljni pozivajući se na odluku Europskog suda za ljudska prava.
 
Bio je više puta osuđivan i više puta u zatvoru tijekom 2017. zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti. U ožujku i lipnju organizirao je prosvjede koji su privukli broj sudionika neviđen od 2011. i 2012., no na njima su sigurnosne snage privele stotine ljudi.
 
Putin prema anketama dobiva 80 posto glasova
 
Vodio je mjesecima kampanju koja mu je omogućila da izgradi vjernu bazu podrške među mladim ljudima putem video isječaka kojima je razotkrivao korupciju. Unatoč ravnodušnosti nacionalnih medija, na skupove je privlačio mnoštvo ljudi i otvorio desetke ureda za svoju kampanju u pokrajinama te se sada uzda da će preko njih pozivati na bojkot izbora.
 
Predsjednik Vladimir Putin (65), najavio je ranije u prosincu da će se natjecati za četvrti mandat. Unatoč pošastima kao što su korupcija, pad socijalne zaštite i rast razine siromaštva, ankete predviđaju premoćnu pobjedu Putina koji bi po tim ispitivanjima trebao osvojiti 80 posto glasova.
 
Brojni Rusi u Putinu vide čvrstog vođu koji je uspio vratiti Rusiji zasluženo mjesto na međunarodnoj sceni.