Prvi put otkako je lider oporbe objavio da kreće posljednja faza rušenja Nicolasa Madura, oglasio se i predsjednik Venezuele. Maduro je na Twitteru poručio da su mu vojni zapovjednici lojalni.

"Čelični živci! Razgovarao sam sa zapovjednicima i regionalnim obrambenim organima i oni su izrazili svoju lojanost narodu, ustavu i domovini. Pozivam na maksimalnu mobilizaciju kako bismo osigurali pobjedu mira. Pobijedit ćemo!", istaknuo je Maduro.

Venezuelski ministri obrane i komunikacija Vladimir Padrino i Jorge Rodríguez objavili su utorak da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao oporbeni vođa Juan Guaido iz jedne zračne vojne baze.

Padrino je kazao da su oružane snage odane obrani ustava i legitimnih vlasti te da u vojarnama diljem zemlje stanje ''normalno''.

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je nešto ranije kako je započeo s ''posljednjom fazom'' svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu ''uzurpaciju''.

''Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele'', poručio je Guaido.

Zajedno s vojnicima koje kontrolira oslobodio je čelnika oporbe Leopolda Lopeza, koji se od 2017. godine nalazi u kućnom pritvoru. Upravo zahvaljujući Lopezu, Guaido se iz pozicije političkog marginalca uspio uzdignuti do toga da se proglasi predsjednikom Venezuele, kojeg priznaje pedesetak država, uključujući i Hrvatsku.

Leopoldo Lopez omogućio je Guaidu da preuzme skupštinu nakon što je Maduro ušao u svoj drugi mandat na čelu ove južnoameričke zemlje, koja se nalazi na rubu totalne propasti.

"Posljednja faza prema kraju uzurpacije je započela, Operacija Sloboda. Oslobodili su me vojnici slijedeći Ustav i predsjednika Guaidoa. Nalazim se u bazi La Carlotas. Svi se mobiliziramo. Vrijeme je da osvojimo svoju slobodu. Snaga i vjera", napisao je Leopoldo Lopez na svom Twitteru, gdje je objavio i video Guaidove poruke.

Rusija na nogama radi situacije u Venezueli

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sazvao je Vijeće sigurnosti zbog situacije u Venezueli, prenosi Anadolija. Kako je iz Kremlja priopćeno, Putin je na sastanku govorio o situaciji u Venezueli, sastanku s liderom Sjeverne Koreje Kimom Jong-unom i kontaktima s Kinom.

Jorge Rodriguez, visoki dužnosnik ureda venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, ranije je priopćio kako manja grupa ''državnih izdajnika'' s opozicijom pokušava izvesti vojni udar u toj zemlji.

Lokalni izvori javljaju da je na ulice Caracasa izašlo više vojnih vozila i da su neke ceste blokirane. Jutros je lider opozicije i samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido objavio video poruku u kojoj je pozvao vojsku na ustanak protiv Madurove vlasti. Video poruka je snimljena u zračnoj bazi u Caracasu, a oko Guaida su bili pripadnici venecuelanske vojske i privedeni aktivist Leopoldo Lopez.

Dan uoči najavljenih masovnih antivladinih prosvjeda, Guaido je kazao kako je došao presudni trenutak da se vojska uključi u izgradnju demokracije u Venezueli.

Venezuela je pogođena prosvjedima od 10. siječnja, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio prisegu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala. Napetost se dodatno povećala kada se opozicijski lider Juan Guaido 23. siječnja proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.