Najtraženiji čovjek na svijetu živ je i na liječenju teških ozljeda koje je zadobio u zračnom napadu u svibnju prošle godine, javlja CNN.
 
Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi ranjen je u zračnom napadu na Raku u svibnju prošle godine i morao je odustati od vođenja terorističke organizacije na pet mjeseci zbog svojih ozljeda, izjavili su američki službenici za CNN.
 
Američke obavještajne službe procijenile su "s visokim stupnjem sigurnosti" da je Bagdadi bio u blizini Rake kada je raketa pogodila to područje. Službenici su dodali da se njihove informacije temelje na izjavama zatočenih ISIS-ovih boraca i izbjeglica iz sjeverne Sirije.
 
"Imamo nepobitne informacije da je Bagdadi još živ"

Rusija je u lipnju objavila da je ubila Bagdadija u zračnom napadu, ali te navode je u ponedjeljak opovrgnuo viši irački obavještajni službenik, koji je za medije izjavio da je Bagdadi još živ. Dodao je da je u napadu u svibnju zadobio teške ozljede nogu te da je na liječenju u sjeveroistočnoj Siriji.
 
"Imamo nepobitne informacije i dokumente od izvora iz terorističke organizacije koji pokazuju da je Bagdadi još živ i skriva se uz pomoć svojih suradnika", rekao je šef iračke obavještajne i antiterorističke službe Abu Ali al-Basri.
 
Vođa ISIS-a izašao je u javnost samo jednom, u 2014. godini, kada je u Mosulu proglasio uspostavu kalifata. ISIS je od tada objavio brojne audio snimke za koje tvrdi da ih je snimio Bagdadi, a posljednja je objavljena u rujnu, nakon navoda o njegovoj smrti.