Kina je najavila još 344 milijarde juana (47.5 milijardi dolara) za industriju poluvodiča, potvrdivši da se planira osloniti na domaću proizvodnju ključnih dijelova za široku lepezu tehnoloških proizvoda.

Peking ulaže stotine milijardi juana u sektor poluvodiča kako bi smanjio oslanjanje na uvoz u uvjetima postroženih trgovinskih ograničenja u SAD-u. Washington progresivno pojačava kontrolu izvoza čipova u Kinu, uz obrazloženje da bi ih Peking mogao upotrijebiti za jačanje vojnih kapaciteta.

Peking je 2014. aktivirao prvu fazu fonda za industriju integriranih čipovskih sklopova, poznatog i pod nazivom "Veliki fond", s registriranim kapitalom od 138.7 milijardi juana. Godine 2019. aktivirana je i druga faza koja je industriji čipova stavila na raspolaganje 204 milijarde juana.

Treća faza službeno je uspostavljena 24. svibnja i registrirana u Pekinškoj upravi za regulaciju tržišta, prema National Enterprise Credit Information Publicity Systemu, vladinoj agenciji za kreditne informacije i bit će najveći u sastavu Kineskog investicijskog fonda za industriju integriranih čipovskih sklopova, poznatog i pod nazivom "Veliki fond".

Treća faza

Kinesko ministarstvo financija najveći je dioničar, sa 17-postotnim udjelom i uplaćenim kapitalom od 60 milijardi juana, prema Tianyanchi, bazi podataka o tvrtkama. Na drugom je mjestu China Development Bank Capital s udjelom od 10.5 posto. Ministarstvo financija nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira informaciju o novom fondu.

Baza podataka navodi još 17 ulagača u fond, uključujući pet velikih kineskih banaka, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China i Bank of Communications, s vlasničkim udjelima od po šest posto.

Veliki fond osigurao je financiranje za dvije najveće kineske tvornice čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation i Hua Hong Semiconductor, kao i za proizvođača flash memorije Yangtze Memory Technologies i za niz manjih tvrtki i fondova. Fond bi se u trećoj fazi trebao fokusirati, između ostalog, na opremu za proizvodnju čipova, izvijestio je u rujnu Reuters.