Znanstvenici iz Arizone objavili su istraživanje u kojem tvrde da su tamne linije koje se mogu vidjeti na Marsu suhe i strme nakupine pijeska, a ne voda koja teče ili se nalazi na površini. Ako ima vode, onda se radi o maloj količini, koja nije dovoljna za održivost života.

Ipak, NASA je u objavi na svojoj mrežnoj stranici objasnila da još nije u potpunosti jasno što su te linije zapravo.

Glavni znanstvenik koji vodi NASA-in program istraživanja Marsa Michael Meyer istaknuo je da objavljena studija ne isključuje prisutnost vode. Ipak, on priznaje da je moguće da ona na Marsu ne teče "niz planine".

Tim iz Arizone, koji vodi Colin Dundas iz Američkog geološkog zavoda,  izmjerio je 151 tamnu liniju na 10 različitih mjesta. Tanak sloj prašine koji se nalazi na vrhu tih linija mogao bi izazvati nastajanje pruga tijekom ljeta na Marsu i nestanak nakon što ljeto završi.

Ako su te linije suhe, "to bi značilo da na Marsu u zadnje vrijeme nema značajne količine tekuće vode", objasnio je istraživački tim. Ta je činjenica ključna, pošto je voda temelj razvijanja mikrobiološkog života.

Znanstvenici već neko vrijeme raspravljaju o tome ima li na Marsu vode, a njihovi zaključci obično se temelje na posljednjim objavljenim podacima. Upravo to, rekao je Meyer, Mars čini toliko zabavnim za proučavanje.

"Još uvijek mislim da Mars posjeduje velik potencijal kao planet koji je u svojoj ranoj povijesti bio dom živim bićima", rekao je Meyer. "Dok god postoji mogućnost da je to istina, postoji i mogućnost da je taj život, iako skriven, još uvijek tamo."

Izvor: ABC News