Saudijska Arabija je dogovorila zaplijenu više od 100 milijardi dolara u antikorupcijskoj akciji koja je provedena protiv poslovnih ljudi i dužnosnika, protekla dva mjeseca, prioćilo je državno tužiteljstvo, prenosi Reuters.

''Procjenjena vrijednost postignutih nagodbi za vraćanje sredstava državi je 106 milijardi dolara, a u to su uključene različite vrste vrijednosti od nekretnina, tvrtki, dionica do gotovog novca'', rekao je glavni tužitelj Sheikh Saud Al Mojeb.

Veliki iznos zaplijene će ojačati državnu vlast koja je trpila posljedice zbog niske cijene nafte. Ovo je i velika politička pobjeda prijestolonasljednika princa Mohammed bin Salman, koji je pokrenuo akciju protiv nekih od najbogatijih Saudijaca optužujući ih za pranje novca, korupciju i kriminal.

Većina ih je bila ispitivana u hotelu Ritz-Carlton, nakon čega su uglavnom prihvaćali nagodbu uz vraćanje dijela atsronomskih zarada. Pod istragom je bila 381 osoba, a 56 ih je odbilo nagodbu i još uvijek su u pritvoru, a neki će završiti na sudu. Više od 100 ih je već oslobođeno među kojima i milijarder i investitor princ Alwaleed bin Talal.