Nakon kruga konzultacija parlamentarnih političkih stranaka u studenom, koje su se odvijale na inicijativu HDZ-a BiH, nema pomaka na formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Zanimljivo je da HDZ inzistira da to ne bude dualna vlada, kao što je to bilo ranije.

HDZ je u Mostaru 10. i 11. studenog održao sastanke sa predstavnicima SDA, SDP-a i SBB-a, a sastanci su bili konzultativne prirode, gdje su izloženi principi pod kojim bi stranke ušle u formiranje vlasti.

HDZ, kao pobjednička stranka koja ima čak 13 mandata u Skupštini HNŽ, ovaj put inzistira na izbjegavanju dualne vlade, iako svi očekuju da će upravo oni i SDA sa svojih 8 zastupnika, najlakše i najefektnije činiti skupštinsku većinu.

Kako doznaje Klix.ba, HDZ s više partnera želi izbjeći potencijalne blokade i odnose u vladi koje su ranije bile skoro stalna praksa. Za princip "2+2" HDZ veći ima u sklopu Hrvatskkog narodnog sabora pristanak Devedesetke, a četvrti partner trebao bi biti SDP ili SBB.

Anel Kljako, predsjednik SBB Mostar, kaže kako trenutno nisu aktivni procesi oko formiranja vladajuće većine te da će ona sigurno pričekati formiranje Vlade Federacije BiH.

Vlada HNŽ obično se dođe posljednja od svih, a aktualna kojom predsjeda Nevenko Herceg formirana je tek 23. rujna 2015. godine.

''U sljedeće čestiri godine moramo svi zajedno prestati biti robovi teških riječi, i posvetiti se realizaciji svakodnevnih malih djela koji će ljudima mjenjati zivot'', kaže za Klix.ba SDP-ov zastupnik Aner Žuljević.

Dodaje kako županija grca u ozbiljnim sustavnim problemima, koje traže hrabre političare i teške odluke, tako da je vrijeme da se napravi ozbiljan društveni dogovor o reformama u nadolazećem razdoblju.

"HDZ je u inicijalnim razgovorima sa strankama najavio izradu nacrta programske platforme koja će biti ponuđena kao osnova rada buduće koalicije, tako da očekujemo da se ista uskoro i pojavi. Mi naravno sa svoje strane imamo vrlo jasne stavove iz Plana 10 što su stvari koje smatramo prioritetnim za realizaciju, te ćemo na istim inzistirati, posebno kada je je u pitanju reforma poslovnog ambijenta, zdravstva, obrazovanja, javne uprave i borbe protiv korupcije", kaže Žuljević.

Dodaje kako svima treba biti jasno da građani više nemaju strpljenja za jalova politička prepucavanja, te sve više i sve brže napustaju ovu zemlju te da zbog alarmantnosti situacije stvari se moraju drugačije raditi nego zadnjih 20 godina.

"Još jednom naglašavam da smo mi spremni sa svoje strane biti konstruktivan partner u provođenju svih reformi od interesa za građane. Međutim, bojim se da posljednja sjednica Skupštine, gdje se za par sati bez ozbiljne analize i čitanja dokumenata izglasalo 800 milijuna KM pokazuje da je vladajućim i dalje bitnija forma od suštine. To jednostavno nije ozbiljna politika koja treba garađanima i predstavlja pristup koji ne može promjeniti postojeće stanje, tako da u takvim stvarima nećemo nikada sudjelovati", izjavio je za Klix.ba Aner Žuljević, pozvavši još jednom izborne pobjednike da krenu napokon krenu u formiranje vlasti s jasno predočenim financijskim dokumentom.