Predsjedavajući Predjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas u Ljubljani, za vrijeme posjete članova Predsjedništva BiH Sloveniji, kako očekuje da će izvršna vlast u BiH biti formirana ubrzo, istaknuvši kako se ne radi o nacionalnom, nego unutarstranačkom pitanju, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

 „Ja se nadam da ćemo situaciju u kojoj se sada nalazimo vrlo brzo prevazići", kazao je Ivanić odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kada kao predsjedavajući Predsjedništva BiH očekuje fomiranje Vijeća ministara BiH i Vlade bh. entiteta Federacije BiH.

Ivanić je istaknuo kako se na putu formiranja Vlade nalaze „dvije sitnice". Jedna je, po Ivaniću, stanje u Vijeću ministara, a drugi problem je u Vladi Federacije BiH.

„Dva mala detalja ne mogu ugroziti formiranje vlasti. Nadam se da će to biti brzo završeno", kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je i lider Partije demokratskog progresa, rekao je kako po pitanju Vijeća ministara BiH ne postoje neslaganja između naroda, čija je konstitutivna pozicija usuglašena. Izjavio je kako postoji problem unutar koalicija, koji nije na nacionalnom, nego na unutarstranačkom koalicijskom dogovoru.

Ivanić je kazao da je realno očekivati kako će svi problemi biti riješeni do kraje ovog, a najkasnije idućeg tjedna, kada će se formirati i Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH.