S obzirom na to da Vlada FBiH broji 16 ministarstava (plus predsjednik Vlade), iz ovakvih stavova partnera proizilazi da za SDA, kao apsolutnog pobjednika općih izbora, ostaju četiri ministarske pozicije. No, mogućnost da SDA prihvati formiranje ovakve vlade i izborno inferiornijim strankama prepusti po dva ministarstva više ravno je čistoj političkoj fikciji.

Budući da dogovori o uspostavljanju nove Vlade Federacije BiH prijete da okončaju potpunim krahom, prema saznanjima Nezavisnih novina otvorene su tri opcije.

Prvi mogući scenarij je smanjenje apetita i konačni dogovor lidera SDA, HDZ-a i DF-a na današnjem sastanku, koji počinje u 18 sati.

Drugi scenarij je da Vlada Nermina Nikšića produži tehnički mandat još mjesecima, možda i čitavu godinu, zbog nemogućnosti dogovora u vezi s uspostavljanjem nove.

Treći scenarij, koji bi išao gotovo paralelno s drugim, je izglasavanje Vijeća ministara u parlamentu BiH, ali bez podrške HDZ-a. U tom slučaju bila bi potrebna rekonstrukcija tek formirane državne vlasti i ulazak novih stranaka umjesto HDZ-a, što bi opet moglo proizvesti ozbiljnu političku krizu druge vrste.

Iako je formiranje Vijeća ministara BiH dogovoreno uz mnogobrojne ustupke i kompromise unutar nove većine, do nedogovora oko federalne vlasti dolazi zbog žestokih razlika u zastupanju koncepta građanskog i nacionalnog, što bi u konačnici uzrokovalo potpuni razlaz SDA i DF-a s HDZ-om.

Nezavisne navode kako stranka Željka Komšića sada traži jednak broj ministarstava u Vladi FBiH kao i HDZ (po šest), jer smatraju da su napravili ogromne i bolne ustupke prilikom dogovora o formiranju Vijeća ministara s daleko najmanje dobijenih pozicija.

Iz DF-a nisu mogli govoriti o eventualnim scenarijima, ali su poručili da nemaju ništa protiv da Nikšićeva vlada ostane i dalje.

''Što se nas tiče, ova Vlada FBiH može nastaviti raditi onoliko dugo koliko je potrebno da se Dragan Čović urazumi", rekao je Emir Suljagić, član Predsjedništva ove stranke.

Novu stranačku poziciju po kojoj DF sada zahtijeva šest ministarstava (jednak broj kao HDZ) obrazlaže osvojenim većim brojem glasova od Čovićeve stranke, ali i osjećajem velike odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu.

"DF poštuje svoje birače, kako to govori Čović i za svoje. Napravili smo svjesne i velike ustupke prilikom dogovora o formiranju Vijeća ministara jer nam je stalo do stabilne državne vlasti koja će BiH povesti u NATO i EU. Međutim, ne pada nam na pamet da pravimo slične ustupke prilikom imenovanja Vlade FBiH. Tražimo šest pozicija i očekujemo bitnija ministarstva", ističe Suljagić, koji smatra da su ova dva procesa potpuno neovisna jedan od drugog.

"Ne znam šta se sada čeka s formiranjem Vijeća ministara? Očekujemo da mandatar pristupi poslu i da krenemo u imenovanje", poručuje Suljagić.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika i drugi čovjek HDZ-a, ponavlja da je legitimno predstavljanje naroda pitanje principa za ovu stranku.

"Sve dok je ustavno uređenje BiH takvo kakvo jeste, koncept o kojem govori Suljagić ne stoji, jer je to pitanje Ustava koji još nije promijenjen. Stoga ono što u vlasti FBiH pripada hrvatskom narodu - treba da pripadne HDZ-u. Mi smo legitimni predstavnici hrvatskog naroda i ovdje ne možemo govoriti o brojkama", ističe Lovrinović. Međutim, kako je naveo, u HDZ-u se ipak nadaju dogovoru te velike nade polažu u SDA.
"SDA je apsolutni pobjednik izbora i pozvana je da vodi ovaj proces i da traži rješenje s partnerima s kojima je formirala većinu", zaključuje Lovrinović.

U SDA, međutim, uoči današnjeg sastanka imaju jasan stav o trenutnoj krizi. Sanjin Halimović, potpredsjednik stranke, ističe da se sada apetiti moraju smanjiti, "pogotovo nakon što je SDA pokazala kompromis prilikom formiranja Vijeća ministara".

"Razuman je bio i DF, dakle, zajedno smo pokazali da smo spremni na kompromis i da nam je državna vlast bitnija. Međutim, na federalnoj razini to svakako neće biti slučaj", naveo je i dodao da, ukoliko dogovor propadne, smatra da će Nikšićeva vlada morati nastaviti raditi sve do uspostavljanja nove.

"Ali to svakako ne bi bilo dobro, jer nemamo usvojen ni proračun ni programe za 2015. godinu", ističe potpredsjednik SDA.
Na upit jesu li istinite informacije da se razmišlja i o mogućnosti formiranja Vijeća ministara bez podrške HDZ-a, Halimović je odgovorio potvrdno.
Potpredsjednik SDA je naglasio da formiranje Vijeća ministara neće biti uvjetovanjem uspostavljanjem Vlade FBiH, te da je u tom slučaju proces moguć i bez HDZ-a.

"To je drugi mogući scenarij. Dakle, moguće je formiranje Vijeća ministara i bez HDZ-a. Mi u tom konceptu imamo i A-SDA, a vjerovatno i BPS. Postoji većina i zbog toga nećemo odugovlačiti ovaj proces", poručuje Halimović.

S obzirom na to da se u Predstavničkom domu odluke donose većinom glasova (22 od 42 ukupno), nova većina može računati na 10 ruku SDA, šest Saveza za promjene, pet DF-a, te po jednu HDZ 1990, A-SDA i BPS-a, što čini ukupno 24 glasa, pojasnile su Nezavisne.

A da ustupaka neće biti, portvrdio je za Bljesak.info Damir Bećirović, koji je rekao kako Demokratska fronta, uz ostalo, želi ministarstvo financija, a zna se kako je HDZ BiH dugo isticao kako želi taj resor.