Ponovno se zaoštravaju odnosi Hrvatske i Srbije, a ne stišavaju se tenzije između Hrvatske i BiH. Kako gleda na hrvatsku vanjsku politiku u ozračju najnovijih događaja, u Studiju 4 je komentirala Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova RH, inače članica stranke GLAS.
Pusić je rekla da su odnosi u regiji nazadovali, iako tu nikada nije bilo velike euforije.

Danas smo lošiji nego što smo bili 2000. i kao regija i kao zemlja, dodala je.
 

Objasnila je da smo unatoč svim teškoćama bili u boljim odnosima, no tada su druge zemlje iz jugoistočne Europe imali stav da je Hrvatska zemlja iz ove regije koja je uspjela u europskom projektu i da kroz to ima ulogu da i cijelu regiju povuče u tom smjeru.

Što se tiče lošijih međususjedskih odnosa, Pusić smatra da su svi tome pridonijeli, odgovornost nije samo na Hrvatskoj.

Kaže da je moguće smiriti situaciju, Vlada treba stati pred građane i odreći se koketiranja s ustaštvom, ekstremnom desnicom, žmirenjem na incidente tog tipa i to je jasan odgovor na pokušaj diskvalifikacija koje dolaze iz Srbije.

Komentirala je incident koji se dogodio pokraj Knina, tijekom gledanja nogometne utakmice u kojoj je igrala Crvena Zvezda. Smatra da je premijer trebao drugi dan otići onamo i razgovarati s ljudima o tome što se dogodilo – na taj bi način poslao jasnu poruku.

Osvrnula se na formiranje vlasti u BiH. Kazala je da je RH pomogla BiH da preda zahtjev za članstvo u EU-u, ali nakon toga se naša politika prema BiH promijenila.

Dan nakon što je Zoran Milanović u nedjelju poslao poruke članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću o tome kako ne treba Hrvatima raditi ono što im radi, bivša ministrica vanjskih poslova RH imala je svoje viđenje o tome.

Kada je počela govoriti o tome kako Hrvatska daje novac liderima u BiH, a ne narodu, te kako aktualna vlast u RH ne shvaća da Hrvatima neće biti dobro dok cijeloj BiH ne bude dobro i kako su Hrvati krivi za širenje mržnje i napetosti, voditelj Petar Vlahov ju je prekinuo i istaknuo kako se Hrvati ne mogu nazvati kolovođama mržnje u BiH, s čime se i Pusić morala složiti.

Ona je potom dodala kako se ne treba prepucavati, a onda je Vlahov ponovno istaknuto da iz BiH dolaze prepucavujuće poruke kao što je ona Džaferovićeva kojom je informirao hrvatsku javnost kako “Oluje” ne bi bilo da nije bilo Armije BiH, što ima daleko veću težinu od prepucavanja.

Pusić je onda svoju retoriku u ublažila te je morala odustati od kriminaliziranja Hrvata u BiH.

Ovo je samo još jedan pokazatelj koliko određeni biviši i političari (trenutno marginalni na političkoj sceni) ili određene političke struje sebi daju truda kako bi držali kontinuitet kriminaliziranja Hrvata u BiH i davanja potpore bošnjačkoj političkoj eliti koja od BiH želi napraviti jednonacionalnu zemlju.

(www.jabuka.tv)