Vlаdа Srbije odlučila je na današnjoj sjednici da Francuskoj uputi finаncijsku pomoć u iznosu od milijun eurа zа obnovu kаtedrаle Notre-Dаme u Pаrizu, kojа je teško oštećenа u požаru 15. travnja.

''Ovom odlukom potvrđuje se stoljetno prijаteljstvo s frаncuskim nаrodom i izrаžаvа željа dа se simbol frаncuske i svjetske civilizаcije što prije obnovi i otvori ovаj hrаm kulture i umetnosti zа sve svoje buduće poklonike'', priopćeno je iz Vlade Srbije.

U požaru koji je izbio u noći 15. travnja uništena je jedna kula pariške katedrale, krov i oštećena unutrašnjost, prenosi Al Jazeera Balkans.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naveo je da će za rekonstrukciju biti potrebno pet godina, dok su stručnjaci ocijenili da obnova Norte Damea može da potraje i 15 godina.

Uzrok požara još nije utvrđen, ali se vjeruje da ima veze s opsežnim radovima na restauraciji katedrale koji su bili u tijeku.

Francuska je najavila da će raspisati međunarodni arhitektonski konkurs kako bi donijela odluku treba li, i na koji način, zamijeniti toranj na katedrali.

Mnogobrojni milijarderi i privatni donatori obećali su već stotine milijuna eura za obnovu katedrale.