Plenkovićeva vlada napokon je zaslužila pohvalu. Danas je predstavljen Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva kojim se ukida niz birokratskih idiotarija kako bi se pojednostavilo poslovanje i smanjili troškovi.

Akcijski plan za koji je zaduženo Ministarstvo gospodarstva sadrži 104 mjere, a administrativni troškovi, nakon što mjere budu provedene, bit će smanjeni za 1,5 milijardi kuna, prenosi Index.hr

U sklopu paketa mjera je i ponovno aktiviranje Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja - uhljebarina

U planu je analiza postojećih podataka iz Registra neporeznih davanja te utvrđivanje popisa pojedinačnih neporeznih davanja čija će se vrijednost smanjiti za minimalno 30 posto iznosa iz registra ili ukinuti i to na razini svake godine.

Pokretanje posla elektroničkim putem

Tako će, na primjer, cjelokupan proces pokretanja poslovanja trgovačkog društva biti omogućen elektroničkim putem, bez obveze ovjere dokumenata kod bilježnika i izrade pečata. Prijava Poreznoj upravi i na obvezna osiguranja također će biti elektronička, kao i otvaranje računa u banci.

Potiče se korištenje e-Obrt usluge. Ukida se obveza izrade pečata. Prijava Poreznoj upravi i na obvezna osiguranja također će biti elektronička, kao i otvaranje računa u banci.

Kroz niz mjera se olakšavaju se sanitarni i zdravstveni uvjeti, uz zadržavanje nužnih standarda, pojednostavljuju obveze zaštite na radu, smanjenjem visokih troškova, uz zadržavanje nužnih standarda. Pojednostavljuju se evidencije radnog vremena.

Ukidaju se fiksne tarife za pravne savjete

Ukida se ograničenje marketinga odvjetnika i regulacija fiksne tarife za izvansudske odvjetničke usluge pravnog savjetovanja i davanja mišljenja.

Također se ukidaju ograničenja broja novoosnovanih autoškola po pojedinoj županiji ovisno o procjeni države, pa će se auto škole moći slobodno osnivati prema tržišnim uvjetima ako ispunjavanju uvjete kvalitete. Ukida se i fiksna regulacija minimalne cijene nastavnog sata u autoškoli.

Članovi uprave i izvršni direktori trgovačkog društva oslobađaju se obveze da sami sebi blokiraju račun pri FINA-i zbog neisplate plaće na vrijeme. Događalo se da samozaposleni vlasnici tvrtki dođu u situaciju da si moraju blokirati račun ako si zakasne isplatiti plaću.

Elektroničko poslovanje se oslobađa obveze fiskalizacije. Do sada je bio slučaj neke djelatnosti koje naplatu vrše bezgotovinski (karticama), moraju izdavati fiskalizirane račune.

Biljezi odlaze u povijest

Kroz nekoliko mjera provodit će se novouvedena zakonska mogućnost da se pristojbe naplaćuju elektronički, bez obveze kupnje državnih biljega, a uvest će se i zakonska mogućnost da se od poduzetnika ne traže podaci koje je tijela javne vlasti već imaju.

E-usluge će biti dostupne putem već uspostavljene Jedinstvene kontaktne točke za usluge psc.hr. Time se potiče daljnja digitalizacija administrativnih procesa te štedi barem 70 posto vremena i novca na traženje informacija o pokretanju poslovanja i ispunjavanje formalnih obveza.

Sve 104 mjere trebale bi biti provedene ove godine.