Vlada Federacije BiH danas je na 13. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Zaključak kojim je prihvatila tekst inicijative za povećanje trošarina na naftne derivate, pivo i cigarete, koji su usuglasili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Inicijativa će biti upućena UO Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

U inicijativi se navodi da su se entitetski premijeri, na zajedničkom sastanku održanom 9. rujna ove godine u Sarajevu, usuglasili da bude uvedena dodatna trošarina na naftne derivate, koja bi bila namijenjena za autoputove i putove, te posebna trošarina na pivo i cigarete, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja.

Pripremljeni su i tekstovi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Zakona o izmjenama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH, koji članovima Upravnog odbora UINO i predstavnicima ministarstava financija mogu poslužiti kao osnova pri usuglašavanju konačnog prijedloga teksta.

U pisanoj inicijativi, entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović Upravnom odboru ove institucije predlažu da zaduži stručnjake/članove Upravnog odbora da zajedno s predstavnicima ministarstava financija, izvrše dodatne analize, da u roku od sedam dana sačine konačni tekst izmjena i dopuna neophodnih zakonskih rješenja i da ih dostave ovom odboru na razmatranje, priopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću. (bljesak.info)