Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, zajedno s dr. sc. Goranom Opsenicom, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi i Adnanom Faladžićem, ministrom financija, posjetio je danas Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je s ravnateljem dr. sc. Antom Kvesićem razgovarao o aktivnostima vezanima za realiziranje projekta izgradnje Klinike za dječje bolesti. Ravnatelj Kvesić primio je visoko izaslanstvo županijske Vlade zajedno s dr. sc. Mirom Leventićem, predsjednikom Stručnoga vijeća SKB-a Mostar, i dr. sc. Kristinom Galić, savjetnicom ravnatelja SKB-a Mostar.

Predsjednik Herceg istaknuo je kako Vlada, osim redovitoga financiranja rada zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, proračunskim i izvanproračunskim sredstvima snažno podupire razvitak bolničkih ustanova koje su temelj skrbi za zdravlje građana. U tom kontekstu naglasio je kako je Vlada u cijelosti preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u Županiji.

„Od ukupnoga iznosa, za izgradnju Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar bit će izdvojeno 19,2 milijuna KM, čime je Hercegovačko-neretvanska županija u potpunosti preuzela financiranje njezine izgradnje. Također, za izgradnju, obnovu i opremanje odjela u RMC dr. Safeta Mujića Mostar planirano je 9,6 milijuna KM, a za izgradnju i obnovu odjela i nabave računalne i medicinske opreme za Opću bolnicu Konjic 3,2 milijuna KM“, kazao je predsjednik Herceg.

Ravnatelj Kvesić govorio je o tijeku izgradnje Klinike istaknuvši kako bi, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, građevinski radovi trebali biti završeni unutar predviđenih rokova, a plan je Pedijatriju iz staroga objekta prebaciti u novi u drugoj polovici ove godine.

„Nova zgrada imat će pet etaža: suteren, prizemlje i tri kata. Uz sve specijalističko-konzilijarne ordinacije i središnji prijam koji će biti u prizemlju, na višim etažama bit će raspoređene postelje za djecu i majke koje će moći biti u pratnji maloljetnih pacijenata. Uz ured za upravu Klinike, prostorije za pomoćne nemedicinske djelatnosti, planirana je i veća predavaonica / dvorana za oko 100 posjetitelja“, kazao je ravnatelj Kvesić zahvalivši Vladi koja je prepoznala vrijednost projekta čijim će završetkom HNŽ, ali i cijela regija, dobiti jednu od najsuvremenijih Klinika za liječenje dječjih bolesti.

Sudionici sastanka obišli su radove, upoznavši se na licu mjesta s dinamikom izgradnje nove zgrade Klinike koja je trenutačno najznačajniji investicijski projekt u zdravstvene svrhe na području cijele Federacije BiH. Predsjednik Herceg, ministri Faladžić i Opsenica dali su snažnu potporu završetku izgradnje Klinike za dječje bolesti i drugih projekata bolničkih ustanova u HNŽ-u te osiguranju dodatnih sredstava kako bi svi bili u cijelosti završeni i kvalitetno opremljeni, na korist cijeloga društva odnosno svih pacijenata koji gravitiraju ovim bolničkim ustanovama.