Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmotrila je tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ.

Tijekom rasprave istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su pregovori vođeni u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Posebice je, uz ostalo, istaknut rast plaća za 15% u iduće tri godine, odnosno 5% od 2019. do 2021. godine što predstavlja značajno povećanje kojim su i socijalni partneri zadovoljni.

Također, naglašeno je da će, nakon što resorni ministar parafira tekst Kolektivnog ugovora, na nastavku sjednice koja će se održati u četvrtak, Vlada na njega dati konačnu suglasnost. Potom će, u poslijepodnevnim satima, biti organizirano potpisivanje Kolektivnog ugovora s predstavnicima sindikata.

Vlada je dala suglasnost i na organizacijske sheme za srednje škole koje su utemeljene na prijedlozima ravnatelja srednjih škola u HNŽ s obzirom na specifične okolnosti prelaska na devetogodišnje osnovno obrazovanje, manji broj učenika i potrebu očuvanja radnih mjesta prosvjetnih djelatnika.

Rješavanjem pitanja organizacijskih shema i potpisivanjem Kolektivnog ugovora Vlada je omogućila provedbu daljih aktivnosti u svezi s početkom nove školske godine, osobito rješavanje problema oko 200 prosvjetnih djelatnika kojima je upitno puno radno angažiranje.

Iznova je poručeno kako nema mjesta zabrinutosti i kako niti jedan prosvjetni djelatnik neće ostati bez radnoga mjesta.