Na održanoj sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, razmotrila je i usvojila Odluku o načinu utroška novčanih sredstava s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu u iznosu od 2.900,000,00 KM za nabavu udžbenika i priručnika za 16.195 učenika javnih osnovnih škola u Županiji od 1. do 9. razreda.

Proces nabave provest će Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa na način da će financijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima – za svaku školu posebno – a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u rujnu, odnosno na početku nove 2022./23. školske godine.

Pored redovitih novčanih potpora visokoobrazovnim institucijama u HNŽ, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 600.000,00 KM za financiranje rada Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar.

Razmotrena je  i prihvaćena Odluka o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 550.000,00 KM za HNK Zrinjski Mostar i FK Velež Mostar, a sredstva su namijenjena za financiranje potpune rekonstrukcije glavnih terena na stadionima.

Također, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 70.000,00 KM za financijsku potporu u radu Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Narodnom pozorištu Mostar.

Nastavljajući provedbu Projekta „Energetske učinkovitosti u BiH“ u HNŽ, Vlada je usvojila Odluku kojom je odobrila novčana sredstva potrebita za nastavak obnove i utopljavanja zgrade  Županijskog suda Mostar, te realizaciju projekata na objektima Doma zdravlja Čitluk i Narodnog univerziteta Konjic.