Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na danas održanoj sjednici usvojila Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ, te Izvješće o izvršavanju Tekuće pričuve za razdoblje od 1.1. do 31.12.2020. godine.

U Izvješću o izvršenju Proračuna istaknuto je kako su javni prihodi i primitci u HNŽ za razdoblje od 1.1. do 31.12.2020. godine ostvareni  u iznosu 217.430.204,86 KM, što je 93,25 % u odnosu na ostvarenje za isto razdoblje prethodne godine.

Istaknuto  je kako je zbog novonastalih okolnosti, pojavom koronavirusa, došlo do značajnog pada prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Unatoč evidentnim poteškoćama i ukupnom smanjenju javnih prihoda, Vlada je sve tekuće obveze iz 2020. godine izmirila početkom 2021. godine iz prihoda naplaćenih u 2020. godini.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ, Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog Aneksa 1. Ugovora o koncesiji za zemljište za izgradnju vjetroelektrane ''Pločno'' Mostar.

U sklopu nastavka aktivnosti Ministarstva financija u svezi s realiziranjem Odluka Ustavnog suda BiH, Vlada je usvojila dvije odluke o odobravanju novčanih sredstava koje se odnose na ime naknade  nematerijalne štete.

Vlada je, također, dala suglasnost na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je donijela Odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2021. godini, te Odluku o usvajanju Izvješća o prikupljanju i korištenju sredstava ostvarenih na temelju posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za 2020. godinu.

Planom korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2021. godini planirano je ubiranje prihoda u iznosu od 730 000,00 KM, što sa prihodima koja nisu utrošena u 2020. godini u iznosu od 481 665,45 KM, čine ukupni iznos od 1.211.665,45 KM, koja će biti utrošena u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Također, Vlada je usvojila i Odluku o usvajanju Plana utroška novčanih sredstava za 2021. godinu Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo s pozicije ''Sredstva za zaštitu od požara i vatrogastva'', te Odluku o povećanju prihoda i rashoda u Proračunu HNŽ za 2021. godinu Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Vlada je usvojila Informaciju kojom je upoznata da je u sklopu Transnacionalnog programa Mediteran (MED) tijekom 2018. i 2019. godine proveden  projekt COASTING u kojem su sudjelovali partneri iz Italije, Malte, Grčke, Hrvatske, Albanije i Francuske. Projekt je vezan za obalna područja Mediterana, koje je pod velikim pritiskom zbog prekomjerne izgradnje stambenih objekata, industrijskih potreba, razvitka turizma i sl.

Obalna područja, osobito u Mediteranu, pate od neodržive ekspanzije stanovnika i porasta kretanja turista. Da bi se unaprijedio razvitak održivog i odgovornog obalnog turizma u Mediteranskom području, projekt COASTING je bio usmjeren na integralno upravljanje obalnim područjem i održivim turizmom.

Nakon uspješno završenog ovog projekta, dio projektnih partnera želi aplicirati s novim projektnim prijedlogom koji predstavlja nastavak prethodnog, te su se u  tom kontekstu, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije obratili Uredu predsjednika Vlade s ciljem ostvarivanja prekogranične partnerske suradnje na apliciranju i mogućoj provedbi projekta, navodi se u priopćenju.

Naime, novi projekt, ukoliko bude prihvaćen, usmjerit će se na zajedničke probleme neretvanskog područja koje povezuje dvije susjedne županije.

Projektnim prijedlogom, uz ostalo, je predviđeno evoluiranje specifičnih potreba partnera u pitanjima vezanima za okolišna, socio-ekonomska i turistička pitanja gdje je potrebno uključiti relevantne dionike, niz obuka/treninga, kao i  potpisivanje protokola o obalnom integralnom upravljanju za održivi turizam kojim se prihvaćaju rezultati projekta i promiču aktivnosti u korist participativnog pristupa u obalnom upravljanju i održivom turističkom razvitku.

Nakon prihvaćanja Informacije, Vlada je dala suglasnost da se putem Ureda predsjednika aplicira i provede MED projekt COASTING.