Za 130 prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koji su do sada radili na određeno vrijeme, bit će riješen radno-pravni status, odnosno dobit će stalni radni odnos, izjavio je u utorak ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović.

Na konferenciji za novinare ministar Hadžović je pojasnio kako je Vlada HNŽ-a dala suglasnost kojom je Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta odobren prijam uposlenika na neodređeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama.

- Riječ je o prvoj fazi rješenja dugogodišnjeg problema prosvjetnih djelatnika koji su do sada radili na određeno vrijeme. Ovim će biti riješene radno-pravni status za oko 130 djelatnika, dok u naredne dvije godine, kroz faze 2 i 3, planiramo rješavanje statusa ostalih prosvjetnih radnika - izjavio je ministar Hadžović.

Po njegovim riječima, bilo je više kriterija kojima su se vodili, a najznačajniji je bio kriterij kontinuiranog ponavljanja istog ili većeg broja sati u proteklih nekoliko godina, piše Fena.

- Kompletan proces duže je trajao, ali je činjenica da ćemo na ovaj način riješiti stalni posao za te djelatnike i dati im mogućnost da planiraju i rješavaju osnovna egzistencijalna pitanja, i što je najvažnije, da ne napuštaju BiH - kazao je ministar.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg dodao je kako je, nakon rješavanja problema tehnološkog viška u školama i ulaganja u školsku infrastrukturu, to jedna od najbitnijih aktivnosti njegove vlade kada je u pitanju prosvjeta i status prosvjetnih djelatnika u HNŽ-u.

- Drago mi je da smo ovo pitanje na kvalitetan način riješili nakon toliko godina, a Vlada će, u skladu svojim mogućnostima, nastaviti s aktivnostima zapošljavanja, ne samo u prosvjeti nego i svim drugim segmentima - kazao je Herceg.