Na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će biti održana sutra u Sarajevu, ministri će razmatrati, između ostalog, točke koje su vezane za javna poduzeća s negativnim poslovanjem: HT Eronet Mostar, Aluminij d.d. Mostar, Elektroprivreda HZHB Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Pretis d.d. Vogošća, Željeznice FBiH i Rudnici "Kreka".

To je danas izjavio za Fenu federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH) dodajući da je na sjednici Kolegija odlučeno da se ove točke uvrste u dnevni red.

Sjednici Kolegija koja je održana jučer prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović i generalna tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Ministar Martić također je potvrdio da će ministri iz Hrvatske demokratske zajednice BiH nazočiti sutrašnjoj sjednici. Naime, ministri iz HDZ-a nisu sudjelovali u radu posljednje dvije sjednice Vlade FBiH zbog nesuglasica u vezi s uvrštavanjem točaka u dnevni red sjednice.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA) očekuje da će na sjednici biti obavljena kvalitetna rasprava, koja se tiče rješavanja problema u javnim poduzećima koja posluju s gubicima.

- Nakon što se utvrdi stanje u tim firmama, trebale bi se poduzeti odgovarajuće aktivnosti. Kakve će one biti ne bih mogao unaprijed govoriti - istaknuo je Feni ministar Zukić.

Na sjednici najvjerovatnije neće biti razmatrani reformski zakoni, koje je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović trebao predložiti premijeru Novaliću da uvrsti u dnevni red.

To je Izetbegović rekao nakon ovotjednog sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem u Predsjedništvu BiH, na kojem je dogovoreno da će u poduzećima s negativnim poslovanjem, a u kojima Vlada FBiH ima vlasništvo, doći do smjene nadzornih odbora.

- Za dobro Federacije želim da svi zajedno radimo po Programu rada Vlade Federacije BiH - poručio je Feni zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić uoči sutrašnje sjednice Vlade BIH.