Vlada FBiH dala je federalnom premijeru Fadilu Novaliću suglasnost za potpisivanje ugovora o kupoprodaji Staklene banke u Mostaru.

Ovo je učinjeno nakon što je Vlada 3. ožujka 2017. godine prihvatila informaciju Službe za zajedničke poslove tijela FBiH i konstatirala kako su ispunjeni uvjeti za zaključenje ugovora o kupoprodaji "Staklene banke".

Ugovorne su strane odredile ukupnu kupoprodajnu cijenu od 5.990.000 KM, od čega je Vlada FBiH, kao kupac, već u vidu depozita uplatila deset posto, odnosno 580.948,20 KM. 

Podsjećamo, još početkom prošle godine Povjerenstvo za izradu plana preseljenja Vlade FBiH uputilo je prijedlog da se institucije i službe Vlade FBiH u Sarajevu presele u zgradu Energoinvesta u naselju Pofalići, a da se sjedišta Federalne vlade u Mostaru presele u zgradu Staklene banke.

Iz Vlade FBiH u više su navrata upozoravali kako se mora riješiti pitanje smještaja federalnih tijela. Vlada FBiH vodila se time da se uzmu imovinsko-pravni odnosi gdje će se najmanje trebati ulagati. 

Kako je ranije rečeno, cilj je bio da se ne ide na parcijalna rješenja, nego na integralno rješenje kako bi se smanjili troškovi, što i jeste konačan cilj.