Kako kaže Denis Jandić, član Zadruge “Aroma Organica”, Livanjsko polje površine 405 km2 najveće je krško polje u Europi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo koje druge usjeve, piše akta.ba.

- Jedan od osnovnih razloga što smo još 2015. godine uspostavili poljoprivrednu zadrugu bio je početi obrađivati zemljište, i to na ekološki održiv način - kaže on.

Zemlja, zrak i voda

Denis, zajedno s još četvoricom entuzijasta, osnovao je Zadrugu “Aroma Organica” u Livnu. Počeli su od nule.

- Sve što imamo u Livnu su zemlja, zrak i voda te smo željeli od toga nešto napraviti - nastavlja Denis. - Znali smo kako se ne možemo boriti na tržištu pšenice, ali proizvodnja organske heljde, prosa i spelte imala je smisla te smo to i uradili - objašnjava Denis.

Nakon uspostavljanja zadruge, zakupili su 21 hektar općinskog zemljišta na deset godina i proizvodnja je počela. Usporedno sa žitaricama, počeli su eksperimentirati i s uzgojem aromatskog bilja, uključujući korijandar, anis i čičak.

Iako je osnovni tim Zadruge “Aroma Organica”, uz Denisa, koji je IT stručnjak, uključivao ekonomista, agronoma, veterinara i čovjeka iz prodaje - svi sada također obrađuju zemlju - njihov poslovni plan nije bio savršen. Bez opreme za preradu žitarica i bilja nisu mogli sušiti i skladištiti proizvode te su ih morali prodavati kao svježe poluproizvode po niskim cijenama, piše akta.ba.

- Prodaja svježih žitarica teško da je pokrivala troškove organske proizvodnje pa smo morali početi proizvoditi proizvode s dodanom vrijednošću - kaže Denis. Prijavili su se za grant pri Sweden/USAID FARMA II projektu.

Sredstva koja su dobili 2017. pomogla su im kupiti stroj za čišćenje žitarica - ljuštilicu, sušaru, mlin i pakirku. Razvili su i logo te promotivne materijale, a angažirali su i stručnjake za uzgoj ljekovitoga i aromatičnoga bilja te preradu žita.

Osnaženi ženama

Dobivena pomoć omogućila im je razviti 16 novih završnih proizvoda, uključujući brašno od organske heljde, prosa, spelte i raži, te mekinje. Većinu svojih proizvoda prodaju online koristeći www.farmer.ba platformu i www.aromaorganica.org internetsku stranicu. Denis kaže kako su ta dva prodajna kanala i izravna prodaja u prostorijama zadruge dovoljni za prodaju nekih 10 tona proizvoda, koliko ih godišnje i proizvedu. Proširenje proizvodnje u Zadruzi “Aroma Organica” zahtijevalo je dodatno osoblje, pa se tijekom 2018. i 2019. broj članova udvostručio, a pet novih članova su žene koje sad upravljaju poslovanjem rame uz rame s petoricom osnivača.

- Nažalost, profit koji u ovom trenutku ostvarujemo nije dovoljan za život pa imamo i druge poslove. Ipak, radimo na daljem širenju i povećanju naše proizvodnje. Nadamo se da ćemo jednom obrađivati mnogo veći dio Livanjskog polja i da ćemo proizvoditi dovoljno i za izvoz. Tada bismo već mogli živjeti isključivo od poljoprivrede - zaključuje Denis, piše akta.ba.