Vize za SAD ukinut će se do ljeta ili najkasnije do 30. rujna, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da se američki stručnjaci u evaluacijskom posjetu Hrvatskoj očekuju u lipnju.

Kao završni dio procesa ukidanja viza za SAD, nakon što je Hrvatska uspjela spustiti stopu odbijenica na manje od 3 posto, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti provest će evaluacijski posjet Hrvatskoj – za sada se on očekuje u lipnju, navodi dnevnik.

U tom posjetu ocijenit će se ispunjavanje preostalih sigurnosnih preduvjeta, a prema najavama iz MUP-a, koji intenzivno radi na tim procesima, Hrvatska bi za nešto više od mjesec dana trebala ispuniti sve potrebne uvjete i spremno čekati Amerikance: do kraja ovog mjeseca stupit će na snagu izmijenjeni pravilnik koji će ograničiti mogućnost zlouporabe sustava e- Građani prilikom izdavanja putovnica, a do kraja sljedećeg mjeseca postignut će se operativnost razmjene podataka i 100-postotna povezanost nacionalne Jedinice za informacije o putnicima sa zračnim prijevoznicima.

Odluka o izuzeću od viznog režima, na čemu Hrvatska radi od 2007., mogla bi se tako donijeti tijekom ljeta, a najkasnije završetkom američke fiskalne godine 30. rujna.

I dok se ukidanje viza često povezivalo sa stopom odbijenica, paralelno je tekla – i teče – intenzivna komunikacija i rad na zadovoljavanju strogih sigurnosnih kriterija.

MUP zadnjih nekoliko godina intenzivno surađuje s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti na jačanju sigurnosnih kapaciteta kao što su sigurnost granice, migracije i međunarodna zaštita, prikupljanje i analiza podataka o prekograničnim putnicima i putnicima u zračnom prometu, zatim na borbi protiv terorizma te razmjeni podataka o stranim terorističkim borcima i razmjeni informacija.

Prije evaluacijskog posjeta Hrvatskoj, MUP provodi virtualne predevaluacijske sastanke s američkim Ministarstvom za domovinsku sigurnost kako bi se razmijenile informacije. U siječnju i veljači održani su sastanci o zlouporabi identiteta i biometrija, o upravljanju granicom, aktivnostima nacionalne Jedinice za informacije o putnicima te posebno o borbi protiv terorizma i stranim terorističkim borcima, donosi Večernji list.