Visoki sjevernokorejski dužnosnik doputovao je u sinoć u Washington gdje će s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarati o eventualnom susretu na vrhu između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, nakon čega će se možda susresti s Donaldom Trumpom.

Kim Yong-chol, koji je u Washington doputovao iz Pekinga, desna je ruka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i Pompeov glavni sugovornik u pregovorima o denuklearizaciji koji su u tijeku.

Možda se sastane s Trumpom?

Njegov program boravka u SAD-u još nije objavljen, ali se od neimenovanog američkog izvora doznaje da se u petak treba sastati s Pompeom, a možda i s predsjednikom Trumpom.

Kako navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap, sjevernokorejski čelnik kojeg na putovanju prate dva sjevernokorejska predstavnika najvjerojatnije nosi Kimovo pismo za američkog predsjednika.

Zadnji susret američkog državnog tajnika i sjevernokorejskog pregovarača Kim Yong-chola planiran početkom studenog 2018. u New Yorku Sjeverna Koreja je otkazala u zadnji čas.

Ovaj novi posjet dolazi u trenutku kada se Tajland i Vijetnam spominju kao mogući domaćini novog summita Trumpa i Kima, premda u pregovorima o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka nema pomaka.

Pjongjang, koji je pod međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog i balističkog programa, optužuje Washington da traži njegovo jednostrano razoružanje, a ne nudi ništa zauzvrat.