Optuženog Mirsada Kandića sud u New Yorku proglasio je krivim po šest točaka optužnice.

On se tereti da je radio kao regruter i obavještajac za takozvanu Islamsku državu.

Na službenoj stranici suda navodi se da je Kandić proglašen krivim za udruživanje radi pružanja materijalne podrške ISIL-u kao i za pet točaka optužnice koje se tiču pružanja materijalne podrške ovoj militantnoj organizaciji u vidu osoblja, oružja, imovine, lažne opreme i dokumentacije.

-Sve to u vremenu od siječnja 2013. godine do lipnja 2017. godine kada je okrivljeni uhićen u Sarajevu. Presuda je uslijedila nakon trotjednog suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri točke optužnice prijeti po 20 godina zatvora, dok se za dvije točke optužnice Kandić suočava s doživotnom kaznom zatvora - navodi se na stranici suda.

Tužitelj Sjedinjenih Američkih Država za okrug New York Breon Peace rekao je kako je Kandić bio visokorangirani pripadnikh ISIL-a koji je regrutirao brojne osobe za ovu organizaciju.

-Pomagao im je na putu za Siriju i druge teritorije kako bi postali pripadnici ISIL-a. Osim toga, optuženi je pomogao ekstremističku grupu na mnoge druge načine uključujući i osiguravanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta kako bi se nastavila brutalna i krvava teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su izravno povezane s napadima i značajnim gubicima života - rekao je Peace.