Preliminarni rezultati eksperimenata provedenih u američkom državnom laboratoriju pokazuju da korona virus ne može dugo preživjeti na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svjetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolirana znanstvena ispitivanja, koja dosad nisu mogla biti i dokazana, vrlo vjerojatno ipak istinita.

Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namijenjenih "samo za službenu upotrebu", u posjedu je Yahoo Newsa, a pruža nadu da nadolazeće ljetno vrijeme može uvelike smanjiti širenje zaraze korona virusom na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom Covid-19.

Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenome manji je na danjem svjetlu te u uvjetima veće temperature i vlažnosti. Sunčeva svjetlost brzo uništava virus - piše u sažetku studije provedene u Nacionalnom centru za bioobrambenu analitiku i protumjere, državnom laboratoriju izgrađenom nakon terorističkih napada 11. rujna s ciljem odgovora na 'biološke prijetnje'.

Yahoo News piše kako su ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sline - i to u zatvorenom prostoru u uvjetima koji su oponašali različite vremenske prilike. Točnije, ispitivalo se koliko dugo će korona virus iz kapljice sline od kašlja ili kihanja preživjeti u određenim uvjetima povezanima s temperaturom, vlagom i sunčevom svjetlošću. Laboratorij sad provodi dodatna ispitivanja, poput eksperimentiranja s tehnikama za sterilizaciju zaštitne opreme.

Simulirano sunčevo svjetlo brzo je ubilo virus u aerosolima, a bez tog tretmana značajan gubitak virusa unutar 60 minuta nije uočen, pokazali su preliminarni laboratorijski eksperimenti.

Iako rezultati ovih testova još nisu javno objavljeni, Harvey Fineberg, voditelj Stalnog odbora za nove zarazne bolesti i prijetnje zdravlju pri Nacionalnoj akademiji, o planovima za provođenje eksperimenata pisao je još 7. travnja u pismu adresiranom na Bijelu kuću.

U pismu upućenom Kelvinu Droegemeieru, najvišem znanstvenom savjetniku predsjednika Donalda Trumpa, Fineberg je napisao kako je "laboratorij Ministarstva domovinske sigurnosti dobro prilagođen za planirane vrste studija, a njegov opseg i relevantnost itekako su vrijedni daljnje primjene".

U pismu je također objasnio kako planiraju "stvoriti tjelesne tekućine zaraženih, uključujući slinu i sekrecije donjeg respiratornog trakta", piše Jutarnji list.