Više od 7000 vojnika stići će do kraja vikenda u američke savezne države na granici s Meksikom - Kaliforniju, Arizonu i Teksas, dva dana prije izbora 6. studenoga za koje je Donald Trump postavio imigraciju u središte svoje kampanje.

Taj broj odgovara ranije najavljenom - da će se na granicu poslati 5239 vojnika koji će se ondje pridružiti 2100 pripadnika pričuvnog sastava Nacionalne garde koji su raspoređeni prije nekoliko mjeseci, rekao je danas Michael Kucharek, glasnogovornik Sjevernog zapovjedništva američke vojske (Northcom).

To vojno zapovjedništvo nadzire operaciju pod nazivom "Vjerni domoljub" kojom se želi zaustaviti povorke srednjoameričkih migranata koje idu prema Sjedinjenim Državama kako bi ondje zatražile azil.

Pojačanja će se stacionirati u glavnim vojnim bazama spomenutih država - u zračnoj bazi Davis-Monthan u Arizoni, u pomorskim bazama u San Diegu u Kaliforniji i u Corpusu Christi u Teksasu te u bazi korpusa mornaričkog pješaštva Camp Pendleton u Kaliforniji.

No njihovo završno raspoređivanje treba se još utvrditi, dodao je Kucharek za AFP.

Trump zaredao s izjavama koje mogu mobilizirati birače

Prema riječima neimenovanog dužnosnika Pentagona, tisuću vojnika je već danas stiglo u McAllen u Teksasu, gdje je jedan od najvećih graničnih prijelaza s Meksikom.

"Zaduženi su za logistiku, osobito za gradnju šatora za naše vojnike", rekao je Kucharek.

Nekoliko dana prije izbora na sredini mandata Trump je zaredao s izjavama koje mogu mobilizirati birače, pogotovo u vezi s imigracijom.

"Ovo je najezda", rekao je Trump jučer, najavivši da bi idućeg tjedna trebao potpisati izvršnu uredbu o tom pitanju, ne otkrivajući druge pojedinosti. Usto je rekao da će migranti zaustavljeni na granici biti smješteni u kampove sa šatorima ili drugim objektima dok budu čekali izgon iz zemlje ili odobrenje zahtjeva za azil.