Tijekom prošlog tjedna u Turskoj je od trovanja ilegalnim alkoholom preminulo 44 ljudi, javlja Reuters. Građani Turske uslijed rasta cijena alkohola zbog povećanja poreza sve više se okreću jeftinijem alkoholu koji nastaje u kućnoj radinosti.

Prvi smrtni slučaj zabilježen je u petak u zapadnoj provinciji Izmir gdje je umrlo 18 ljudi. A državna televizija TRT objavila je kako je zbog trovanja švercanim alkoholom preminulo još sedam osoba diljem zemlje.
Policija je zatvorila 58 osoba povezanih s ilegalnom proizvodnjom alkohola

Policija je zatvorila 58 osoba povezanih s proizvodnjom i prodajom ilegalnog alkohola. Za njih osam određen je pritvor do početka suđenja.

Iz ministarstva unutarnjih poslova poručili su kako policija sumnja da su neke žrtve koristile sredstva za čišćenje za proizvodnju alkoholnih pića.

Inače, turske vlasti uvele su visoke poreze na alkohol. U posljednjih deset godina cijena piva porasla je za 365 posto, a nacionalno piće raki za 443 posto. A vlada je ponovo u srpnju digla porez na piće za 6,9 posto, prenosi Index.hr.

Ozan Bingol, porezni stručnjak sa sveučilišta Baškent, smatra kako će pretjerano oporezivanje alkohola primorati stanovnike da konzumiraju falsificirane proizvode što će povećati zdravstvene troškove i dovesti do sprječivih smrtnih slučajeva.

"Suprotno raširenom mišljenju, porezni prihodi države će se smanjiti, ne povećati”, zaključuje Bingol.