Više ljudi sada je cijepljeno protiv COVID-19 nego što je zaraženo virusom koji je zahvatio svijet tokom protekle godine, u prekretnici na putu ka okončanju pandemije, na osnovu podataka objavljenih u srijedu.

Usprkos ohrabrujućim podacima, ostaje nejasno koliko će potrajati da se cijepi cijeli svijet. Mnogi od onih koji su cijepljenu primili su samo jednu od dvije tražene doze.

Ukupno 104,9 milijuna doza je ubrizgano, sudeći po posljednjim brojkama zavoda Naš svijet u podacima sveučilišta Oxford u srijedu i po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Ukupan  broj cijepljenih sada premašuje brojku od više od 104,1 milijuna zaraženih od COVID-19, navodi se u Reutersovim globalnim podacima.

Brojke zaraženih još rastu u 44 zemlje, a virus je odnio najmanje 2,26 milijuna ljudskih života širom svijeta. Zdravstveni radnici sada se utrkuju da cijepe što je moguće više ljudi, u suočavanju s novim varijantama virusa koje su znatno zaraznije.

Globalni inovacijski zdravstveni centar sveučilišta Duke potvrdio je globalne nabavke od 7,7 milijardi doza vakcina, uz još pet milijardi o kojima se pregovara ili su rezervirane kao opcija za širenje postojećih ugovora.

Izrael je vodeća zemlja u svijetu po broju cijepljenih nakon što je 28 posto stanovništva imunizirano, uz pretpostavku da su za svaku osobu potrebne dvije doze, navodi Naš svijet u podacima.

Cijepljenje na Palestinskim područjima, ipak, tek je počela nakon što je Izrael uručio prvi kontingent od 2.200 doza cjepiva za Palestinske vlasti u ponedjeljak, prenosi Reuters.