Zbog pandemije i zatvaranja pivnica i restorana, brojni njemački pivari suočili su se s viškom proizvedenog piva. Kako bi riješili problem, udružili su se sa pekarima koji izrađuju pivski kruh

Pivovara u Düsseldorfu zbog zatvaranja pivnica i restorana imala je 6000 litara neprodanog Altbier piva kojem se bližio krajnji rok uporabe. Smislili su originalno rješenje.

Pivovara Fuechschen Brewery udružila se s obrtničkim pekarima koji već koriste ostatke zrna iz postupka pripreme piva za proizvodnju vrste kruha koju zovu Treberbrot.

- Bila bi šteta baciti tako ukusno pivo. Tada smo se dosjetili da pečemo kruh koristeći pivo umjesto vode. Mislim da je sjajno što su se ove dvije zanatske industrije ovako udružile - rekao je Peter Koenig, čija obitelj pivovaru vodi od 1908. godine.

Otprilike desetak pekara počelo je proizvoditi Treberbrot, a kupcima uz kupljeni kruh daruju i bocu Fuechschenovog Altbiera, regionalnog omiljenog piva.

- To je vrlo izdašan, ukusan kruh sa hrskavom pečenom korom i mekanom sredinom - rekla je pekarica Janika Derksen čija obitelj vodi pekaru Coelven.

Rekla je da se brzo proširio glas o kruhu koji njezina pekara prodaje za oko 30 kuna i usto daruje bocu Altbiera, prenosi Local21.

- Kupci iz cijele Njemačke pitaju možemo li im ga poslati poštom, što rado činimo - dodala je.

Kupac Michael Maassen (48) za njihov kruh čuo je na društvenim mrežama pa je požurio kupiti ga i uzeti besplatnu bocu piva.

- Nadam se da ima okus poput Fuechschena! To je sjajna kampanja, solidarnost je sada važnija nego ikad prije - rekao je Maassen.

Tržištu piva u Njemačkoj naštetile su mjere zbog kojih su restorani i barovi, osim za prehranu, zatvoreni od početka studenoga. To je problem posebno za brojne njemačke male pivare, poput Fuechschena, koji se često uvelike oslanjaju na prodaju točenog piva koje trenutno ne mogu prodati.