Pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u nedjelju je na Kupreškom polju održana Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija "Dan kosidbe - Strljanica 2015.".

Program Međunarodne smotre folklora i tradicionalnu manifestaciju otvorila je počasna građanka Kupresa, dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

''Veliko mi je zadovoljstvo što ste mi ukazali čast da otvorim ovu manifestaciju i kažem nešto o njenom značaju. Bogat i raznolik kulturni sadržaj, sportski, poljoprivredni, gospodarski, te turistički program na najbolji način će kazati o sadržaju ove manifestacije više od svake izgovorene riječi. Stoga s ovog mjesta čestitam svima koji su sudjelovali u organizaciji i pokroviteljstvu ove manifestacije i Dan kosidbe 2015. proglašavam otvorenim'' istaknula je Krišto.

Program manifestacije "Dan kosidbe na Kupresu - Strljanica 2015." je nakon otvaranja započeo nastupom folklornih skupina Cioff-ovog festivala, kao i domaće muške i ženske skupine sa Kupresa.

Poslijepodnevni sati su bili rezervirani za natjecanja na sportskim terenima u tradicijskim sportovima poput bacanja kamena s ramena, pješačke utrke, skoka u dalj i potezanja konopca.

U završenom dijelu održana je tradicionalna sportska manifestacija nadmetanje kosaca za "jabuku livadu" koju je ove godine osvojio Vinko Čičak, inače nositelj ove titule više puta.

Drugo mjesto osvojio je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, koji je, također, dugogodišnji sudionik natjecanja kosaca na Kupresu, dok je treće mjesto pripalo Ivi Ivkoviću iz Kupresa. (Fena/Bljesak)