Vijećnici Demokratske fronte u Gradskom vijeću Tuzle Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić isključeni su iz te stranke jer podržavaju većinu koju predvodi Socijaldemokratska partija. Kako je potvrđeno za Klix.ba, od njih je zatraženo i vraćanje mandata.

Naime, DF je netom prije održavanja konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Tuzle pristupio većini u kojoj su se nalazili još i SDP, SBB, Tuzlanska alternativa i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić.

Bila je to tijesna većina sa 16 ruku, koja je izmirila SDP i DF, a ranije najavljivano potpisivanje službenog dokumenta o programskim ciljevima većine nikada nije provedeno.

Zbog činjenice da je na županijskoj razini došlo do suradnje između SDP-a i HDZ-a, kako je tu utvrdila skupštinska opozicija, predsjednik županijskog odbora DF-a Zlatan Begić gradskim vijećnicima je izdao instrukciju da prekinu svaki oblik suradnje sa SDP-om.

Vijećnici, konkretno Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić oglušili su se na to, podržavajući prijedloge većine. Koncem siječnja je održana izvanredna sjednica Gradskog odbora DF-a, a tom prilikom je donesena odluka kojom se odbija koalicija s SDP-om.

Ovakvu koaliciju, iz DF-a ne podržavaju jer se u njoj, kako su utvrdili na gradskom nivou, pored SDP-a, još PDA, HDZ, Tuzlanska alternativa i četiri vijećnika SDA.

Vijećnicima je ukazano na neophodnost poštivanja odluka Gradskog odbora DF-a Tuzle te drugih organa stranke, a dat im je i rok za izjašnjavanje o daljem načinu djelovanja.

S obzirom na to da i dalje podržavaju većinu, Ćehajić i Fatušić, prema informacijama koje su za Klix.ba potvrđene iz DF-a, isključeni su iz stranke na osnovu člana 23. stav (3) Statuta tog političkog subjekta.

Ovakva mjera se, prema statutu, izriče zbog ponašanja ili djela kojim se nanosi ozbiljna šteta ugledu stranke i kršenja zaključaka Gradskog odbora. Također, od Ćehajića i Fatušića zatraženo je i vraćanje vijećničkih mandata.

Političke prilike na tuzlanskoj razini su izuzetno turbulentne, a osim u DF-u raskol je nastao i u gradskom ogranku SDA gdje se četiri vijećnika, shodno načinu glasanja priklanjaju većini, što je suprotno zauzetim stavovima stranke.

Dnevnik.ba