Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima.

Ta odluka je donesena u vrijeme dok zrakoplovi sedmi dan zaredom bombardiraju Istočnu Gutu, posljednju pobunjeničku enklavu koja se nalazi u blizini Damaska.

U tih tjedan dana tamo je poginulo više od petsto ljudi, piše Hina. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antionio Guterres u srijedu je pozvao na hitro zaustavljanje tamošnjih ''ratnih aktivnosti''. Usvojeni tekst koji stupa na snagu ''bez odgađanja'' i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da ''sve uključene strane zaustave napade'' u idućih trideset dana, prenosi agencija France Presse. Cilj rezolucije je ''omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih''.

''Ovo nije dogovor o miru u Siriji, ovaj tekst je isključivo humanitaran'', istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt. Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava. Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC. Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.