UN-ovo Vijeće sigurnosti održat će u petak ujutro izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, priopćilo je u srijedu japansko predsjedateljstvo Vijeća.

Trump priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela

Sjednicu je zatražilo osam od petnaest zemalja u Vijeću sigurnosti. Među njima su četiri europske (Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija), dvije južnoameričke (Bolivija i Urugvaj) te dvije afričke (Egipat i Senegal).

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa. Potonji je u srijedu, odmah nakon objave američkog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u siječnju protivi “svakoj jednostranoj mjeri”. Status Jeruzalema može se riješiti samo u izravnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca, upozorio je UN-ov glavni tajnik. Dodao je da nema alternative rješenju dviju država s Jeruzalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine.

Bolivijski veleposlanik u UN-u Sacha Soliz rekao je da se američka odluka kosi s međunarodnim pravom i s rezolucijama Vijeća sigurnosti.

U rezoluciji 2334 od 23. prosinca 2016. Vijeće “ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. lipnja 1967., pa ni što se tiče Jeruzalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima”.

Sjedinjene Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se u toj prigodi, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

Palestinci su sinoć ugasili božićna svjetla u mjestu Isusova rođenja u Betlehemu u znak prosvjeda zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao izraelski glavni grad.

( hrt )