Vijeće sigurnosti (VS) Ujedinjenih naroda (UN) moglo bi danas izglasati rezoluciju kojom od Izraela i Hamasa traži da dopuste dostavu pomoći u Pojas Gaze – kopnenim, morskim i zračnim putem te uspostaviti nadzor UN-a nad dostavom humanitarne pomoći.

Diplomati su rekli da sudbina nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti ovisi o finalnim pregovorima izraelskoga saveznika i sile koja ima pravo veta u Vijeću, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su sastavili tekst.

"Konstruktivno smo se i transparentno angažirali tijekom cijeloga procesa nastojeći se ujediniti oko nacrta koji će proći", rekao je američki dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan. "UAE točno zna što može proći, a što ne – o njima ovisi žele li da se ovo ostvari", dodao je.

Poziv na hitan i održiv prekid sukoba kako bi se omogućio siguran i neometan prolaz humanitarne pomoći

SAD želi ublažiti formulacije o prekidu sukoba, rekli su diplomati. Tekst nacrta koji je Reuters dobio na uvid, trenutačno "poziva na hitan i održiv prekid sukoba kako bi se omogućio siguran i neometan prolaz humanitarne pomoći".

Dužnosnici UN-a i humanitarnih agencija upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Gazi – gladovanje i bolesti – dok je većina od 2.3 milijuna stanovnika palestinske priobalne enklave protjerana iz svojih domova tijekom dvomjesečnoga sukoba.

Da bi rezolucija Vijeća sigurnosti bila prihvaćena, potrebno joj je devet glasova za i nijedna zemlja ne smije uložiti veto, od pet koje na to imaju pravo – SAD, Francuska, Kina, Britanija ili Rusija.

SAD i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi on koristio Hamasu

Washington je ovoga mjeseca vetom spriječio izglasavanje rezolucije koja je tražila hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i palestinskih boraca u Gazi. Glavna skupština UN-a prošloga je tjedna zatražila prekid vatre, uz 153 zemlje koje su glasale za.

SAD i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi on samo koristio Hamasu. Washington umjesto toga podržava prekide u borbama kako bi se zaštitili civili i dopustilo puštanje talaca koje je zarobio Hamas u napadu na Izrael 7. listopada.

Izrael je bombardirao Gazu iz zraka, opkolio je i pokrenuo kopneni napad uzvrativši na napad 7. listopada u kojemu je, po izraelskim podacima, poginulo 1200 ljudi, a 240 ih je zarobljeno kao taoci. Prema zdravstvenim radnicima iz Gaze, poginulo je oko 19.000 Palestinaca.

Nadzor UN-a nad dostavom pomoći u Gazu iz zemalja koje nisu strane u sukobu

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja djelovanja Vijeće sigurnosti prošloga je mjeseca pozvalo na prekide borbi kako bi se omogućila doprema pomoći u Gazu. Sedmodnevni prekid, tijekom kojega je Hamas pustio neke taoce, neki su Palestinci pušteni iz izraelskih zatvora i u Gazu dopremljena pomoć – završio je 1. prosinca.

Ograničena količina pomoći i goriva ušla je u Gazu preko prijelaza Rafah iz Egipta, uz nadzor Izraela, ali dužnosnici UN-a i humanitarni radnici kažu da to nije ni izbliza dovoljno za osnovne potrebe stanovnika Gaze.

Nacrt rezolucije namjerava uspostaviti nadzor UN-a nad dostavom pomoći u Gazu kopnenim, morskim ili zračnim putem iz zemalja koje nisu strane u sukobu. UN će obavijestiti Palestinsku samoupravu i Izrael o tim dostavama pomoći.

Jučer je prijelaz Kerem Shalom, koji je pod izraelskim nadzorom, otvoren za ulazak kamiona s humanitarnom pomoći prvi put od izbijanja rata, rekli su dužnosnici, kako bi se udvostručila količina hrane i lijekova koji stižu u Gazu.